Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V Prezidentskom paláci odovzdali vyše 585.000 podpisov za referendum

Na snímke vpravo členovia petičného výboru pri odovzdaní petičných hárkov za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách v Prezidentskom paláci v Bratislave v pondelok 3. mája 2021. Foto: TASR Pavel Neubauer

Prezidentka SR Zuzana Čaputová oznámi svoje ďalšie kroky po tom, ako sa potvrdí, že petícia splnila ústavou predpísané kritériá.

Bratislava 3. mája (TASR) - Vyše 585.000 ľudí podporilo petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. Zástupcovia petičného výboru odovzdali hárky v pondelok v Prezidentskom paláci. Dokumenty prebral vedúci Kancelárie prezidenta SR Metod Špaček.



Prezidentka SR Zuzana Čaputová oznámi svoje ďalšie kroky po tom, ako sa potvrdí, že petícia splnila ústavou predpísané kritériá. Ako priblížil jej hovorca Martin Strižinec, podpisy bude overovať asi 50 zamestnancov prezidentskej kancelárie. "Prezidentka má petičné právo v hlbokej úcte, preto budeme k tomuto procesu pristupovať mimoriadne zodpovedne," deklaroval s tým, že vynaložia všetko úsilie, aby sa proces nenaťahoval.

Predseda petičného výboru Ervín Erdélyi priblížil, že priniesli 48 krabíc, v ktorých sa nachádza 84.136 hárkov s 585.816 podpismi. Člen výboru Peter Deďo verí, že prezidentka bezodkladne vyhlási referendum a že strany vytvoria silnú referendovú koalíciu a pripravia silnú kampaň. Petičný výbor nevidí problém v tom, že podpisy zbierali najmä politické strany. "Toto všetko je iniciatíva ľudí. Ťažko sa dá hovoriť, že to je nejaká stranícka akcia," podotkli. Člen výboru Róbert Bestro vidí v referende šancu na reštart v spoločnosti.



Líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD a nezaradený poslanec parlamentu Peter Pellegrini odmieta spochybňovanie referendovej otázky. "Ak moc poslanca Národnej rady SR pochádza z ľudu, ľud má aj právo povedať mu, že si ho viac na stoličke neželá, a požiadať ho, aby si dobrovoľne ústavným zákonom skrátil volebné obdobie," skonštatoval. Požiadal prezidentku, aby vzhľadom na rekordné množstvo podpisov kontrolu hárkov Palác vykonal v čo najkratšom termíne. Rovnako, ak sa plánuje obrátiť na Ústavný súd SR, aby tak spravila čo najskôr. Dodal, že strana vyzbierala vyše polovice odovzdaných podpisov.

SNS sa po brífingu Hlasu-SD ohradila voči konaniu Pellegriniho, ktorý si podľa nej prisvojuje prácu obyvateľov SR, politických strán a odborových hnutí. „Je v rozpore s morálkou prisvojiť si kľúče P. O. Boxu, potom ho vybrať za chrbtom ostatných a tvrdiť, že lístky v ňom sú jeho. Vyzývame Petra Pellegriniho, aby sa ospravedlnil všetkým tým, ktorí tieto podpisy zbierali, a aby jasne povedal, že táto práca bola spoločnou," uviedli v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Zuzana Škopcová.

Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico verí, že petícia s toľkými podpismi bude pre prezidentku dostatočným argumentom na vyhlásenie referenda. Mrzí ho, že si hlava štátu nenašla čas na stretnutie s petičným výborom. Nevidí dôvod obrátiť sa pre otázku na Ústavný súd SR. „Petičná akcia vznikla na základe širokej objednávky verejnosti. Ľudia chcú zmenu," vyhlásil. Vyzdvihol, že ľudia sami nosili podpisy. Po vyhlásení referenda chce diskutovať o filozofii predreferendovej kampane. Zamerať by sa podľa neho mala na lákanie na samotnú účasť.

Mimoparlamentné hnutie Socialisti.sk zdôraznilo, že väčšina vyzbieraných podpisov nepochádza od politických strán, ale od ľudí či odborov. Upozornili, že snaha o predčasné voľby odovzdaním podpisov prezidentke nekončí. „Naopak, ďalší vývoj musí verejnosť pozorne sledovať a zabrániť prípadnej sabotáži referenda. A v konečnom dôsledku sa občania v deň referenda musia zmobilizovať, aby referendum o predčasných voľbách bolo platné," skonštatoval predseda hnutia Artur Bekmatov.

Prezidentka by mala vyhlásiť referendum do 30 dní od odovzdania podpisov. Na vyhlásenie referenda treba aspoň 350.000 podpisov od občanov. Ak by sa prezidentka pre referendovú otázku obrátila na Ústavný súd SR, mal by do 60 dní rozhodnúť. Referendum by sa malo konať najneskôr do 90 dní od jeho vyhlásenia.

Petičný výbor zverejnil podpisové hárky v rámci referendovej iniciatívy začiatkom februára. Petíciu iniciovali opozičný Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD, pridala sa k nim aj neparlamentná SNS, podpisy zbierali podľa petičného výboru aj Socialisti.sk a ďalšie organizácie. Strany deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Iniciatívu podporila aj Konfederácia odborových zväzov SR.

Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.


Výberová chronológia referend v Slovenskej republike



Z doterajších šiestich takýchto referend iniciovaných občanmi nebolo na Slovensku platné ani jedno. Z celkovo ôsmich referend bolo v SR platné iba jediné, a to o vstupe do Európskej únie (2003).

1997

4. marca - Petičný výbor na čele s Ivanom Šimkom (KDH) za priamu voľbu prezidenta SR a o vstupe do NATO odovzdal prezidentovi Michalovi Kováčovi 521.580 podpisov, z ktorých bolo platných 495.241.

1998

13. augusta - Členovia petičného výboru vedení jeho predsedom Sergejom Kozlíkom (HZDS) odovzdali zastupujúcemu prezidentovi SR Vladimírovi Mečiarovi petičné hárky, v ktorých občania požadovali vypísanie referenda o neprivatizácii strategických energetických a plynárenských podnikov. Komisia v dňoch od 15. do 17. augusta preskúmala 32.046 hárkov, na ktorých bolo 620.214 podpisov, z nich bolo platných 548.256.

2000


8. augusta - Vedúci Kancelárie prezidenta SR Ľudovít Macháček prevzal petičné hárky s takmer 700.000 podpismi od členov petičného výboru - Vladimíra Mečiara, Anny Malíkovej, Pavla Janíka, Dušana Jarjabka a Milana Vavra. Požadovali referendum o predčasných parlamentných voľbách.


2004

13. januára - Členovia petičného výboru Konfederácie odborových zväzov (KOZ) odovzdali prezidentovi SR Rudolfovi Schusterovi hárky s podpismi za vyhlásenie referenda o ukončení činnosti vlády Mikuláša Dzurindu. Odborári zozbierali 606.352 podpisov.

2010

9. júna - Predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS) odovzdali v Prezidentskom paláci petíciu so 401.108 podpismi občanov za vypísanie referenda. Týkalo sa zrušenia koncesionárskych poplatkov, obmedzenia poslaneckej imunity, zníženia počtu poslancov na 100, stanovenia maximálnej ceny vládnych limuzín, ako aj volieb cez internet a vyňatia osôb poverených výkonom verejnej moci z práva na odpoveď garantovaného tlačovým zákonom.


2014

26. augusta - Aliancia za rodinu (AZR) vyzbierala vyše 400.000 podpisov potrebných na vypísanie referenda o ochrane rodiny. Z viac ako 408.000 odovzdaných podpisov bolo platných 389.843.