Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Ak bude druhá vlna COVID-19, Fond na podporu umenia prispôsobí výzvy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Fond v rámci reakcie na koronakrízu vypísal mimoriadnu výzvu s nulovým spolufinancovaním, s cieľom podporiť kultúrne organizácie a umelcov, ktorí museli zo dňa na deň prejsť do online priestoru.

Bratislava 10. júla (TASR) – V prípade, že dôjde k druhej vlne pandémie ochorenia COVID-19, bude potrebné prehodnotiť zameranie výziev Fondu na podporu umenia (FPU). Pripravenosť na tento krok pre TASR deklaroval riaditeľ verejnoprávneho podporného umeleckého fondu Jozef Kovalčik.

"Vzhľadom na situáciu a nemožnosť predpovedať vývoj čakáme aj s vyhlasovaním budúcoročných výziev na koniec augusta," uviedol. "Ak by sa napríklad ukázalo, že sa nebudú môcť realizovať festivaly v prvej polovici budúceho roka, zameriame výzvy skôr na tvorbu. Ak by sa situácia menila aj v neskoršom jesennom období, čo tiež nemožno vylúčiť, budeme musieť pružne reagovať," avizoval prípadný scenár.

Fond je podľa jeho slov na prispôsobenie činnosti v prípade druhej vlny dobre pripravený. "Mechanizmy máme nastavené, opatrenia môžeme v prípade potreby rozšíriť," uistil. Upozornil tiež, že kroky v predchádzajúcom období viedli aj samotných prijímateľov umeleckých grantov k flexibilnejšej reakcii na obmedzenia. "Tento týždeň sme vyhodnocovali mimoriadnu výzvu, prostredníctvom ktorej si mohli subjekty pripraviť weby pre presun svojich aktivít do online priestoru v prípade druhej vlny. V spolupráci sme určite lepšie pripravení na dôsledky, ktoré by priniesli protiepidemiologické opatrenia," skonštatoval.

Naznačil zároveň, že doterajšia skúsenosť s novou situáciou je dobrým momentom na zamyslenie sa nad vhodnosťou foriem podujatí, festivalov. "Môžu prísť iné epidémie, je na mieste preto diskutovať o tom, aký význam majú veľké medzinárodné festivaly, či nie je lepšie uvažovať o menších lokálne ladených festivaloch, ktoré nebudú ekonomicky, ale aj ekologicky, také nákladné. Zamyslieť sa nad tým, čo teraz môže osloviť ľudí a bude rešpektovať aj reálne možnosti," naznačil.

FPÚ v rámci reakcie na koronakrízu vypísal mimoriadnu výzvu s nulovým spolufinancovaním, s cieľom podporiť kultúrne organizácie a umelcov, ktorí museli zo dňa na deň prejsť do online priestoru. Vo výzve pôvodne alokoval pol milióna eur, sumu zvýšil až na 1,2 milióna eur. Prostredníctvom výzvy bolo možné podporiť napríklad digitalizácie umeleckých výsledkov, tvorbu webových stránok, internetových platforiem, e-shopov, projektov on-line vzdelávania či marketingových aktivít.

Fond takisto podporil vydavateľov a kníhkupcov prostredníctvom výzvy na nákup kníh do knižníc. Na tieto ciele vyčlenil 1,5 milióna eur. "Oslovili sme všetky dôležité knižnice po celom Slovensku a vyzvali ich, aby nakúpili knihy v lokálnych kníhkupectvách, a tak im, ako aj vydavateľstvám, pomohli prekonať krízu," informoval Kovalčik.