Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V prípade platinových sít súd vynesie rozsudok aj s náhradou škody

Ilustračné foto. Foto: TASR

Trio mužov čelilo obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom.

Bratislava 18. októbra (TASR) - V kauze platinových sít, kde figurovali traja obžalovaní, a to bývalý vedúci úradník rezerv Ján K., vedúci služobného úradu rezerv Juraj L. a znalec Ondrej B., vynesie v piatok (19. 10.) Okresný súd (OS) Bratislava I na svojom zasadnutí rozsudok, ale ten sa týka len náhrady škody.

"V predmetnej veci ide o verejné zasadnutie, na ktorom senát OS Bratislava I doplní a vyhlási rozsudok vo výroku o náhrade škody. Krajský súd v Bratislave v auguste 2018 po predložení veci odvolaciemu súdu prípisom vec vrátil okresnému súdu ako predčasne predloženú, a to z dôvodu absencie výroku o náhrade škody v rozsudku Okresného súdu Bratislava I," odpovedal vo štvrtok na otázku TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

OS BA I v januári tohto roku v prípade platinových sít odsúdil znalca Ondreja B. na trest odňatia slobody v dĺžke trvania desať rokov. Zároveň mu uložil ochranný dohľad vo výmere jedného roka. Obžalovaného Juraja L., naopak, spod obžaloby oslobodil. O poslednom z trojice obžalovaných, Jánovi K., súd vtedy nerozhodoval, pretože jeho prípad vylúčil na samostatné konanie z dôvodu jeho dlhodobej práceneschopnosti. Rozsudok nebol právoplatný.

"Súd nemal ani najmenšiu pochybnosť, že obžalovaný sa dopustil skutku uvedeného vo výrokovej časti rozhodnutia," povedal predseda senátu na margo znalca Ondreja B. Znalec mal oceniť sitá na sumu 81.720 eur, pričom ich reálna trhová hodnota bola približne 2,8 milióna eur. Štát tak pri predaji platinových sít mal prísť zhruba o 2,2 milióna eur.

Pri obžalovanom Jurajovi L. však bola podľa súdu situácia komplikovanejšia. "Čo sa týka preukázania, že obžalovaný bol osobou, ktorá je zodpovedná za skutok, ktorý je predmetom tohto konania, senát zhodne dospel k záveru, že to tak nie je," uviedol predseda senátu. Hoci podľa neho obžalovaný mohol vedieť, že sa deje "niečo nekalé", nie je preukázané bez akejkoľvek pochybnosti, že sa mal žalovaného skutku dopustiť.

Podľa názoru súdu však boli za predaj podhodnotenej platiny zodpovední aj ďalší ľudia, ktorí obvinení neboli. "Celú túto kauzu zorganizovali úplne iné osoby," skonštatoval predseda senátu.

V prípade možného podhodnoteného predaja tzv. platinových sít Správou štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR prokurátor obžaloval bývalých nominantov SDKÚ v SŠHR – bývalého vedúceho úradníka rezerv Jána K., vedúceho služobného úradu rezerv Juraja L. a znalca Ondreja B.

Trojica mužov čelila obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom, v prípade znalca aj z prečinu nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu.