Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

V prípade príznakov respiračného ochorenia sa vyhnite verejným miestam

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rezort zdravotníctva zároveň odporúča občanom, ktorí pociťujú príznaky ochorenia COVID-19, aby využili bezplatnú možnosť testovania PCR testami.

Bratislava 18. októbra (TASR) - V prípade príznakov respiračného ochorenia nie je vhodné chodiť do práce, navštevovať verejné miesta či podujatia. Choré deti nemajú byť v škole ani u starých rodičov, ktorí sú rizikovou skupinou. Najvhodnejšia je izolácia od ostatných. Na sociálnej sieti to pripomenul Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

O zdravotných problémoch by sa pacienti mali vždy najskôr poradiť so svojím lekárom, prípadne pediatrom dieťaťa. "Nechoďte za svojím ošetrujúcim lekárom osobne bez ohlásenia. Vopred ho telefonicky kontaktujte a informujte ho o svojom zdravotnom stave vrátane epidemiologickej a cestovateľskej anamnézy. Váš ošetrujúci lekár určí postup diagnostiky ochorenia a liečby," upozornil ÚVZ.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zároveň odporúča občanom, ktorí pociťujú príznaky ochorenia COVID-19, aby využili bezplatnú možnosť testovania PCR testami. Tie sú pri príznakoch ochorenia plne hradené zo zdravotného poistenia. "Testovanie po vlastnej línii odporúčame najmä v prípadoch, keď nie je možné sa skontaktovať s lekárom, ktorý by určil vhodný postup," priblížil ÚVZ.

V prípade mimoriadnych zdravotných udalostí by mal pacient volať priamo na číslo 155 a informovať dispečing, že vzhľadom na príznaky môže mať ochorenie COVID-19.