Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vyšetrovanie vraždy Jána Takáča je v štádiu prípravného konania

Ján Takáč a Jozef Surovčík Foto: Gustáv Murín

Vo februári 2017 bol zabezpečený dostatok podkladov, aby vyšetrovateľ mohol začať trestné stíhanie.

Bratislava 26. marca (TASR) – Vyšetrovanie vraždy bosa bratislavskej skupiny takáčovcov Jána Takáča z roku 2003 je v štádiu prípravného konania, vo veci je naplánované oboznámenie sa procesných strán s výsledkami vyšetrovania, teda preštudovanie vyšetrovacieho spisu. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Z vraždy bol v marci 2017 obvinený ďalší bratislavský bos Juraj Ondrejčák alias Piťo, ktorý si aktuálne odpykáva 16-ročný trest odňatia slobody. Spolu s ním polícia vtedy obvinila jeho podriadených zo skupiny piťovcov. Pôvodne bolo trestné stíhanie vo veci vraždy Takáča v roku 2007 prerušené. Vo februári 2017 bol zabezpečený dostatok podkladov, aby vyšetrovateľ mohol začať trestné stíhanie.

Takáča zastrelili pri nastupovaní do auta koncom júla 2003 na bratislavských Kramároch. Bol sám, bez ochranky a rozstrieľali ho 15 ranami. Takáčovci pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj Petržalke a v centre hlavného mesta od 90. rokov 20. storočia. Zameriavali sa na výpalníctvo, gastronomické služby, ale aj herne a iné.

Neskôr začali pôsobiť aj na území Trnavského a Nitrianskeho kraja. Po smrti zakladateľa skupiny Takáča, zavraždení Róberta Pála a zastrelení Jozefa Surovčíka v Senci sa stal údajným bosom skupiny Ľubomír K. alias Kudla. Popri skupinách sýkorovcov, piťovcov a slobodovcov boli takáčovci považovaní za najsilnejšiu skupinu operujúcu v rámci hlavného mesta.      

Ľubomír K. je aktuálne vo väzbe, keď mu vyšetrovateľ NAKA v novembri minulého roku vzniesol obvinenie za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy. "Vzhľadom na prebiehajúce úkony a štádium trestného konania - prebieha prípravné konanie, ktoré je neverejné, o aktuálnom stave konania vo veci obvineného nebudeme poskytovať žiadne informácie," dodal na margo Ľubomíra K. hovorca Slivka.

Ľubomír K. čelí obvineniu za objednanie si vraždy Romana Krajčiho, toho v roku 2006 zavraždila zločinecká skupina šátorovcov. Vo väzbe je od novembra 2019 aj ďalších 13 členov skupiny.