Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

V procese s bývalým šéfom policajných odposluchov vypovedajú svedkovia

Na snímke Jozef R. v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 19. januára 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ho žaluje za činnosť pre zločineckú skupinu sýkorovcov, ktorej mal za peniaze vynášať informácie z prostredia polície a dva skutky zločinu prijímania úplatku.

Banská Bystrica 30. januára (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, pokračoval v pondelok proces s bývalým riaditeľom úradu zvláštnych policajných činností Jozefom R., ktorého zadržali v rámci policajnej akcie Judáš začiatkom decembra 2020. V kauze, ktorá sa na súde začala pojednávať pred rokom, vypovedali ďalší svedkovia.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ho žaluje za činnosť pre zločineckú skupinu sýkorovcov, ktorej mal za peniaze vynášať informácie z prostredia polície a dva skutky zločinu prijímania úplatku. Do nich mali byť zapojení aj ďalší policajní funkcionári.

Bývalý šéf policajných odposluchov, známy pod prezývkou Dodo, tvrdí, že je nevinný. Podľa neho je obžaloba nedôvodná a postavená iba na výpovediach kajúcnikov. Údajne nikdy nikomu žiadne utajované skutočnosti neprezrádzal a neprevzal ani žiadne peniaze.

Na lavicu svedkov sa v pondelok posadil aj bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ktorý však nemal bližšie informácie o skutkoch Jozefa R., z ktorých ho viní obžaloba. Z údajnej činnosti pre zločineckú skupinu ho na predchádzajúcich pojednávaniach usvedčoval odsúdený člen gangu sýkorovcov, Martin Bihári. Vraj vynášal informácie z policajného prostredia a dostal za to zaplatené. Peniaze mal preberať od hlavy gangu, odsúdeného Róberta Lališa, ktorý to však vo výpovedi pred ŠTS poprel. V procese s Jozefom R. už vypovedali aj vplyvní expolicajti, bývalý funkcionár Národnej kriminálnej agentúry Bernard S. a niekdajší námestník SIS Borisa Beňa.

Podľa prokurátora ÚŠP sa výška úplatkov v jednom skutku mala pohybovať okolo 16.000 a v druhom 17.000 eur. V prípade uznania viny Jozefovi R. hrozí väzenie od piatich do 12 rokov.