Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V rámci akcie Mýtnik III obvinili osem osôb

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Medzi obvinenými by podľa medializovaných správ mali byť podnikateľ Miroslav Výboh, bývalá šéfka finančnej správy (FS) Lenka Wittenbergerová a bývalý štátny tajomník Radko Kuruc.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v rámci stredajšej akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

"Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) GP SR môže v tomto štádiu konania potvrdiť, že dnešného dňa bolo v rámci akcie Mýtnik III vyšetrovateľom NAKA vznesené obvinenie celkovo ôsmim osobám, a to výlučne pre korupčnú trestnú činnosť, ktorá má základ v štyroch rôznych skutkoch. Dvom osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin podplácania a ďalším šiestim osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin prijímania úplatku," priblížila hovorkyňa.

Ako uviedla, v rámci akcie, ktorú vykonali príslušníci NAKA za súčinnosti sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly Finančného riaditeľstva SR, boli zadržané celkovo štyri osoby. Pobyt jednej obvinenej osoby aktuálne nie je známy. "Ďalšie bližšie informácie budú poskytnuté, keď to procesná situácia umožní," dodala hovorkyňa GP SR.

Medzi obvinenými by podľa medializovaných správ mali byť podnikateľ Miroslav Výboh, bývalá šéfka finančnej správy (FS) Lenka Wittenbergerová a bývalý štátny tajomník Radko Kuruc. Obvinený je aj bývalý šéf FS František I. Toho obvinili a väzobne stíhali už počas prvej tohtoročnej akcie Mýtnik I. V piatok (30. 7.) ho prepustili z väzby na slobodu.


Korupčná kauza Mýtnik, v ktorej NAKA zasahovala do stredy už dvakrát, sa týka utajovaných zmlúv na FS SR za niekoľko desiatok miliónov eur. Medzi obvinenými v kauze v súčasnosti figuruje aj podnikateľ Jozef B., spomínaný exriaditeľ FS František I. či IT podnikateľ Michal S. Obvinený je aj brat Jozefa B. Peter B., ktorý je od apríla stíhaný na slobode. Jozefovi B. predĺžil v utorok (3. 8.) Najvyšší súd SR väzbu do začiatku decembra tohto roka.

Podnikateľ Miroslav V. odmieta vznesené obvinenia v rámci akcie Mýtnik III


Podnikateľ Miroslav V. odmieta vznesené obvinenia v rámci akcie Mýtnik III. Považuje ich za nepodložené, vykonštruované, nepravdivé a vymyslené. Konštatuje to vo svojom stanovisku pre médiá. O vznesení obvinenia sa podľa svojich vyjadrení dozvedel v stredu ráno z médií, zákonným zástupcom mu na adresu trvalého bydliska zatiaľ doručené nebolo.

"Nateraz však môžem povedať, že obvinenie, ktoré v priebehu dňa prevzal môj právny zástupca, jednoznačne odmietam ako nepodložené, vykonštruované, nepravdivé a vymyslené," uvádza podnikateľ.

Napriek tomu, že sa dlhodobo zo súkromných a pracovných dôvodov zdržiava v zahraničí, ubezpečuje, že je v kontakte s vyšetrovateľkou a je pripravený na súčinnosť s orgánmi činnými v trestnom konaní, a to v rámci zákonných a technických možností, ktoré ustanovuje Trestný poriadok. "Obvinenie mojej osoby mi tak zapadá do kontextu informácií z posledných dní okolo manipulácií výpovedí kajúcnikov," píše v stanovisku. Zdôraznil, že využije všetky zákonné možnosti obhajoby na očistenie svojho mena. Je tiež presvedčený, že v krátkom čase bude môcť predložiť "nezvratné dôkazy o nezmyselnosti tohto obvinenia".

"Väčšina obvinených skutok poprela. Ale boli niektorí, ktorí priznali spáchanie skutku ako takého, nie trestného činu," povedal obhajca Miroslav Ivanovič, ktorý zastupuje obvineného Františka I. Bližšie sa k stredajším výsluchom vyjadriť nechcel. Povedal, že jeho klient zatiaľ vypočutý nebol. Očakáva, že v najbližšom čase dostane termín na vypočutie. Ubezpečil, že František I. sa na tento úkon riadne dostaví.

Obvinenie odmieta aj bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko K., ktorý je obvinený z prijímania úplatku. "Klient poprel spáchanie skutku, ktoré sa mu kladie za vinu, v plnom rozsahu. Budeme čakať na ďalšie procesné úkony," povedal jeho advokát Jozef Pojdák. Návrh na väzobné stíhanie zatiaľ podaný podľa neho nebol. Bližšie sa však k celej veci obhajca vyjadriť odmietol.