Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V rámci EÚ môže s občianskym preukazom cestovať aj dieťa do 15 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Od júna 2012 sa nevykonávajú zápisy detí mladších ako päť rokov do cestovného pasu rodiča. Členské štáty EÚ majú teda povinnosť vydávať cestovné pasy už iba ako individuálne cestovné doklady.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Rodičia môžu požiadať o vydanie občianskeho preukazu s podobou tváre aj pre dieťa mladšie ako 15 rokov. Má však obmedzenú platnosť a cestovať s ním je možné len v rámci Európskej únie a v štátoch, ktoré ho ako cestovný doklad uznávajú. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Avšak na cestu mimo Európskej únie je potrebný cestovný doklad - cestovný pas," spresnila hovorkyňa. Od júna 2012 sa nevykonávajú zápisy detí mladších ako päť rokov do cestovného pasu rodiča. Členské štáty EÚ majú teda povinnosť vydávať cestovné pasy už iba ako individuálne cestovné doklady.

"Vlastný cestovný pas musí mať každé dieťa bez ohľadu na vek. Nezáleží na tom, či má päť dní, päť mesiacov alebo päť rokov," vyhlásila Bárdyová. Priblížila, že pasy pre deti všetkých vekových kategórií majú slúžiť aj ako ochrana detí pred únosom a obchodovaním s nimi.

Cestovný pas deťom mladším ako šesť rokov sa vydáva s platnosťou na dva roky. "Za dieťa mladšie ako 15 rokov podáva žiadosť o vydanie cestovného pasu jeho zákonný zástupca," povedala hovorkyňa. Ak tak robí prvýkrát, na oddelení dokladov musí predložiť slovenský rodný list, ak ide o ďalšie vydanie pasu, mal by mať pri sebe aj skôr vydaný cestovný doklad. Potrebné je zaplatiť aj príslušný správny poplatok a mať pri sebe občiansky preukaz.