Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V rámci rezortov vnútra a obrany by mohli fungovať autoškoly

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Návrh má riešiť nedostatok vodičov s oprávnením skupiny C, D a ich podskupín CE a DE.

Bratislava 24. januára (TASR) - V rámci rezortov vnútra a obrany by mohli fungovať autoškoly, v ktorých by pôsobili inštruktori priamo vyškolení v pôsobnosti týchto rezortov. Dosiahnuť to chcú poslanci z klubu OĽANO Gábor Grendel a Anna Andrejuvová cez novelu zákona o autoškolách, ktorú predložili do Národnej rady (NR) SR. Návrh má riešiť nedostatok vodičov s oprávnením skupiny C, D a ich podskupín CE a DE, ktorých potrebujú policajné, hasičské zložky či záchranári.

Ministerstvu obrany (MO) SR aj Ministerstvu vnútra (MV) SR chýbajú vodiči nákladných vozidiel a autobusov. Príslušníci Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, profesionálni vojaci, vojaci zaradení do aktívnych záloh, ako ani civilní alebo štátni zamestnanci nemôžu podľa poslancov vzhľadom na plnenie služobných úloh absolvovať autoškolu na vlastné náklady.

"Ministerstvo vnútra SR v súčasnosti disponuje 77 inštruktormi, ktorí zabezpečujú svojou činnosťou rôzne kurzy výcvikov pre viac ako 12.750 vodičov rôznych organizačných jednotiek v pôsobnosti Ministerstva vnútra SR," uviedli poslanci. Títo inštruktori musia podľa predkladateľov v súčasnosti pre získanie skúšky absolvovať školenie u jednej zo spolupracujúcich autoškôl.

Novela preto hovorí, aby školenie a výcvik inštruktorov autoškôl oboch rezortov boli v ich vlastnej pôsobnosti. Autoškoly majú podliehať štandardnej kontrole zo strany ministerstva dopravy. Dosiahnuť by sa tak malo efektívne a pružné vyškolenie inštruktorov autoškoly vo vlastnej réžii bez nutnosti viazania finančných prostriedkov, a tým aj vyškolenie vodičov.

Novela by v prípade schválenia mala byť účinná od 1. mája.