Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

V rámci Noci výskumníkov bude v Tatrách prednáška i pozorovanie

Jeden zo zaujímavých pokusov na Noci výskumníkov v Košiciach 28. septembra 2012 Foto: TASR

Noc výskumníkov je podujatím, ktoré organizuje Slovenská akadémia vied. Okrem iných slovenských miest zavíta aj do Tatranskej Lomnice. Návštevníci osobne spoznajú špičkových slovenských vedcov.

Tatranská Lomnica 28. septembra (TASR) – Noc výskumníkov, ktorú Slovenská akadémia vied (SAV) organizuje po celom Slovensku, sa uskutoční dnes večer aj vo Vysokých Tatrách. O 17. hodine sa uskutoční prednáška s názvom Hviezdne explózie – novy a supernovy, ktorú bude mať vedecký tajomník Astronomického ústavu (AÚ) SAV v Tatranskej Lomnici Drahomír Chochol.

Po jej skončení je na programe Noc otvorených dverí v AÚ SAV spojená s nočným astronomickým pozorovaním pomocou ďalekohľadov. "V prípade zlého počasia máme pripravený náhradný program, uskutočnia sa ďalšie prednášky našich astronómov," informoval Chochol. Všetko sa bude konať v areáli AÚ SAV na starolesnianskych lúkach vo Vysokých Tatrách. Program vyvrcholí o polnoci.

Noc výskumníkov je tradičným podujatím, ktoré SAV organizuje už niekoľko rokov na viacerých miestach. Tentoraz je to okrem Tatranskej Lomnice aj Bratislava, Banská Bystrica, Košice a Žilina, kde budú môcť návštevníci osobne spoznávať špičkových slovenských vedcov a zároveň byť súčasťou pripravených experimentov z rôznych oblastí vedy, od spoločenských až po technické a lekárske smery. Na svoje si prídu všetky vekové a záujmové skupiny najširšej verejnosti. Vstup na všetky podujatia je voľný.


Noc výskumníkov v Banskej Bystrici
Chytiť si blesk, namiešať farebné tóny, ktoré by sa mohli ocitnúť na oblohe, a množstvo iných pokusov vo vedeckých stánkoch či prednášok ponúka dnešný Festival vedy - Noc výskumníkov na Slovensku 2012 v Banskej Bystrici od 09.00 do 21.00 h v obchodnom centre. Podujatie sa koná aj vo hvezdárni, kde možno napríklad ďalekohľadom pozorovať tmavé škvrny na slnku.

Koordinátorka Noci výskumníkov 2012 v Bystrici Mária Lichvárová si myslí, že cieľom aktivity v centre a vo vedeckých stánkoch je hlavne, aby sa veda priblížila bežnému človeku a dieťaťu. "To znamená, že sú vysvetľované javy a deje každodenného života, ale po tej odbornej vedeckej stránke," konštatovala dnes na tlačovej konferencii v centre.

Festival sa koná pod koordinačným vedením banskobystrickej Univerzity Mateja Bela (UMB).

Zaujímavé pokusy
V jednom zo stánkov sa návštevníci dozvedeli o premene svetelnej energie na elektrickú, ďalší ukazoval rádiom riadené modely áut, lietadiel či rôzne typy motorov používaných v nich. Stánok Chyť si blesk pripravila Stredná priemyselná škola Jozefa Murgaša v Bystrici. Názorne ukazuje silu elektriny, "ktorá je v podstate krásne viditeľná, má to také zvláštne efekty", uviedol pre TASR vyučujúci odborných predmetov na škole Ján Oravec. Záujemca môže vidieť i Teslove transformátory vyrobené študentmi. Nikola Tesla, ktorý vymyslel transformátor, podľa Oravca ľuďom dokázal, že blesk môže byť zdraviu neškodný. "Samozrejme, sú tam určité podmienky – že je na vysokej frekvencii, je to tzv. mäkký zdroj, čiže dáva to tie efekty blesku, ale nezabíja, nepoškodzuje zdravie," objasnil Oravec. Blesk si chytila aj 14-ročná Linda z banskobystrickej ZŠ: "Super, brnelo to a potom bolo cítiť spálenú kožu. Nebolelo to," uviedla pre TASR svoje pocity.

Maľovať oblaky a miešať farby sa učila v stánku Farebná alchýmia osemročná Nikolka, tiež z banskobystrickej ZŠ. Eva Hnatová z Pedagogickej fakulty vysvetlila, že zo základných farieb sa snažia namiešať rôzne tóny, ktoré by sa mohli ocitnúť na oblohe. Deti sa tak môžu naučiť zásady miešania farieb. Používajú sa pritom tri základné - magenta, azúrová modrá a žltá. Pridávajú sa ešte biela a čierna.

"Noc výskumníkov je jedným z najvýznamnejších podujatí UMB, čo sa týka propagácie a popularizácie vedy medzi deťmi a mládežou. UMB je zastúpená množstvom vedcov, ktorí sú jednak v stánkoch pre deti, tých stánkov je 28, z toho 18 zabezpečuje UMB," pokračovala na konferencii rektorka UMB Beata Kosová. Deti si môžu vyskúšať vedu naživo. Univerzita ponúkla aj prednášky pre ZŠ a SŠ, najmä z prírodných vied. Prednášok sa mali zúčastniť žiaci ZŠ z Banskobystrického kraja. Pre dospelých sú pripravené vedecké kaviarne s prednáškami vedcov z UMB od fyziky po politológiu, ktoré uvádzajú populárnym spôsobom.

Podľa Kosovej univerzita podujatie považuje za významné aj preto, že si sľubuje, že sa mnohým stredoškolákom zapáčia prírodné vedy, ktoré ponúka väčšina stánkov. "Sami viete, že dnes máme nedostatok študujúcich na prírodných a technických vedách, a práve k týmto oblastiam treba naše deti pritiahnuť," dodala Kosová. Podľa slov Lichvárovej stánky Fakulty prírodných vied (je ich 15) aj prednášky pokrývajú oblasti biológie, chémie, fyziky, geológie, geografie, zastúpenie majú ďalej stánky Pedagogickej fakulty, prezentuje sa aj Katedra telesnej výchovy.

Noc výskumníkov sa v meste uskutočňuje druhýkrát.

Noc výskumníkov v Košiciach
Festival vedy s názvom Noc výskumníkov dnes v Košiciach už dopoludnia pritiahol stovky žiakov základných a stredných škôl, často sa k nim pridávali aj dospelí. Tí si v košickom obchodnom centre obzerali a priamo skúšali rôzne fyzikálne a chemické pokusy, a mohli sa porozprávať so špičkovými vedcami z mnohých oblastí. Podujatie, ktoré sa skončí v neskorých hodinách, sa koná v celkovo šiestich slovenských mestách v rámci celoeurópskej akcie.

"Hlavným cieľom je popularizácia vedy na Slovensku, aby sa široká verejnosť dozvedela o práci vedcov, o tom, že veda má veľkú hodnotu a môže spoločnosti veľa priniesť. Je to aj príležitosť na spoznanie života vedcov," uviedol pre TASR košický koordinátor podujatia Peter Štofko zo Slovenskej organizácie pre výskumné a vývojové projekty (SOVVA).

Z prezentácií v obchodnom centre Atrium Optima boli lákadlami napríklad levitujúci magnetický vláčik, čarovanie s kvapalným dusíkom, či ovládanie robota pomocou mozgových signálov. Rozhovory návštevníkov s odborníkmi mali plniť základnú myšlienku podujatia - ukázať vedcov ako "obyčajných" ľudí s výnimočným povolaním.

Program dopĺňali prednášky, napríklad o archeologických objavoch v Nižnej Myšli, o Higgsov bozóne, o svete nanotechnológií či o tajomnom svete mikroorganizmov. S odborníkmi mohli záujemci hovoriť aj o rodine a vývoji dieťaťa.

Súčasťou programu v Centre voľného času Domino na Popradskej ulici, ktoré potrvá až do 24.00 h, zahŕňa pozorovanie Slnka, Mesiaca a hviezd, ako aj prednášky o astronómii a premietanie astronomických filmov.