Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V rámci projektu Čítame radi podporí rezort školstva 471 žiadateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Výzva bola určená všetkým verejným, cirkevným a súkromným základným školám na nákup detských a mládežníckych kníh, respektíve odbornej literatúry pre zamestnancov škôl.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Do projektu Čítame radi sa prihlásilo 1397 oprávnených žiadateľov. Vzhľadom na vysoký počet kvalitne vypracovaných žiadostí Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR našlo vo svojich rezervách ešte dodatočné finančné zdroje a na základe rozhodnutia výberovej komisie vymenovanej ministrom školstva vybralo 471 projektov škôl. Tie získajú spolu 348.228 eur na nákup kníh podľa svojho výberu. Informuje o tom rezort školstva na svojom webe.

Výzva bola určená všetkým verejným, cirkevným a súkromným základným školám na nákup detských a mládežníckych kníh, respektíve odbornej literatúry pre zamestnancov škôl. Pôvodne rezort školstva vyčlenil na projekt 128.200 eur, túto sumu však pre veľký záujem zvýšil. "Vybrané školy dostanú finančné prostriedky ešte v decembri a nákup kníh je potrebné realizovať od 2. januára do 15. marca 2021," uviedol rezort školstva. Najvyššia schválená suma bola 800 a najnižšia 200 eur.

Do zoznamu nepodporených projektov sa dostali školy najmä z dôvodov, ako sú obmedzené finančné zdroje na rozvojový projekt, nesplnenie jedného z kritérií, získanie nedostatočného celkového počtu bodov či zaslanie nekompletnej žiadosti.

Rezort poskytol Zväzu vydavateľov a kníhkupcov SR zoznamy kníhkupectiev preferovaných školami na dohodnutie špeciálnych zliav pre jednotlivé kníhkupectvá. "Školy však majú možnosť nakupovať v akomkoľvek kníhkupectve, kde si zabezpečia zvýhodnené podmienky. Odhadovaný počet detskej, mládežníckej i odbornej literatúry, ktorá sa cez projekt dostane do škôl, je 42.000 až 45.000 kusov," uzavrelo ministerstvo školstva.