Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Remišová: Bolo by krátkozraké prehliadať hrôzy prvej svetovej vojny

Na archívnej snímke ministerka pre investície, informatizáciu a regionálny rozvoj SR Veronika Remišová. Foto: TASR – Jakub Kotian

Naď avizuje, že v stredu spoločne s premiérom Igorom Matovičom, podpredsedom Národnej rady SR Gáborom Grendelom a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom poďakujú hrdinom.

Bratislava 11. novembra (TASR) – Bolo by krátkozraké, keby sme hrôzy a odkaz prvej svetovej vojny prehliadali len preto, lebo druhá svetová vojna bola ešte strašnejšia. Pri príležitosti 102. výročia ukončenia prvej svetovej vojny a Dňa vojnových veteránov to vyhlásila vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

„Spomíname na všetkých, ktorí padli v bojoch za mier a slobodu. Neraz totiž zabúdame, že mier nie je automatická výsada. Je to krehký dar, o ktorý sa spoločne zaslúžili národy Európy a o ktorý sa musíme starať. Je krehký ako ten kvet divého maku, ktorý si v tieto dni pripíname na pamiatku padlých," skonštatovala ministerka na sociálnej sieti.

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) pripomenul na sociálnej sieti, že práve v tento deň v roku 1918 vo vlakovom vozni v Le Francport pri severofrancúzskom meste Compiegne podpísali spojenci a Nemecko prímerie. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na sociálnej sieti poznamenal, že prímerie ukončilo viac ako štyri roky trvajúcu prvú svetovú vojnu.

„Hrôzy a strachy na životoch vo veľkej vojne tak výrazne poznačili ľudstvo, že 11. november bol bezprostredne po jej skončení vyhlásený za Deň vojnových veteránov," podotkol. Vyzval, aby ľudia s úctou a vďakou hľadeli na všetkých, ktorí viac ako ostatní poznajú krehkosť momentu, ktorý delí od straty toho najcennejšieho.

Minister avizuje, že v stredu spoločne s premiérom SR Igorom Matovičom, podpredsedom Národnej rady SR Gáborom Grendelom (OĽANO) a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom poďakujú hrdinom. „Súčasťou bude aj osvetlenie Bratislavského hradu," poznamenal Naď.