Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V. Remišová chce vziať samospráve právo veta pri voľbe riaditeľa školy

Na snímke poslankyňa Veronika Remišová (OĽANO-NOVA). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Právo veta im dal zákon z minulého roka.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Obce alebo vyššie územné celky, ktoré sú zriaďovateľmi škôl, by mali prísť o právo odmietnuť kandidáta na riaditeľa školy či školského zaradenia. Právo veta im dal zákon z minulého roka. Zrušiť ho chce poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) novelizáciou zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve.

Zmena má podľa nej odpolitizovať voľbu riaditeľa školy. Jej návrh počíta s návratom k stavu, kedy zriaďovateľ nemohol odmietnuť kandidáta na riaditeľ. Podľa Remišovej návrhu by mala rada školy predložiť návrh na kandidáta na riaditeľa na základe výsledkov výberového konania zriaďovateľovi. Ten by mal kandidáta vymenovať na päťročné funkčné obdobie v lehote do 30 dní odo dňa predloženia návrhu. Návrh rady školy má byť pre zriaďovateľa záväzný.

Remišová pripomína, že v súčasnosti môže zriaďovateľ dvakrát po sebe odmietnuť kandidáta na post riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania. "Pri druhom vyslovení nesúhlasu sa vyžaduje schválenie trojpätinovou väčšinou všetkých členov príslušného zastupiteľstva. Podľa mnohých učiteľov sa takouto právnou úpravou vytvára priestor pre korupciu, klientelizmus, rodinkárstvo a politické nominácie riaditeľov," uvádza Remišová.

Poslankyňa tiež navrhuje zvýšiť ochranu pedagogických zástupcov, ktorí sú členmi rady. A to predĺžením ich výpovednej doby o dva mesiace oproti výpovednej dobe iných zamestnancov. "Táto právna úprava je potrebná k tomu, aby sa učitelia nebáli vyjadrovať kritické svoje názory počas zasadnutia rady školy, keď je tam prítomný ich nadriadený, ktorý by mohol z týchto výstupov a názorov vyvodzovať následky v podobe skončenia pracovného pomeru," vysvetlila Remišová.