Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Remišová na krízovom štábe navrhne zrušiť povinné testovanie pendlerov

Na snímke podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa Remišovej je napríklad situácia v prihraničných oblastiach Rakúska či Maďarska susediacich s Bratislavou porovnateľne bezpečná, ak nie bezpečnejšia ako v hlavnom meste Slovenska.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Na dnešnom rokovaní ústredného krízového štábu navrhne podpredsedníčka vlády a zároveň podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová zrušiť povinné testovanie pendlerov na prítomnosť ochorenia COVID-19. Potvrdila to v diskusii na Tablet.TV.

„Aktuálne chcem na ústrednom krízovom štábe a následne na vláde otvoriť riešenie situácie ľudí, ktorí bývajú v prihraničných oblastiach. Momentálne sa od nich vyžaduje, aby sa dali na vlastné náklady testovať,“ povedala. „Chceme presadiť, aby sa testovať nemuseli a aby sme celú voľnú testovaciu kapacitu využili na testovanie zraniteľných skupín v domovoch dôchodcov,“ doplnila Remišová.

Práve domovy dôchodcov považuje podpredsedníčka Za ľudí za najzraniteľnejšiu a v tejto chvíli najrizikovejšiu skupinu obyvateľov.

Na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu sa musia pendleri od 1. mája pri každom vstupe do SR preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19, ktorý nesmie byť starší ako 30 dní. Zároveň sa spresnila definícia pendlerov, na základe ktorej musí byť vzdialenosť miesta práce, respektíve miesta bydliska od otvoreného hraničného priechodu 30 kilometrov pozemnou cestou.

Podľa Remišovej je napríklad situácia v prihraničných oblastiach Rakúska či Maďarska susediacich s Bratislavou porovnateľne bezpečná, ak nie bezpečnejšia ako v hlavnom meste Slovenska.

„Keď si zoberieme Burgenland, táto oblasť je určite bezpečnejšia ako oblasť Bratislavy. Hygienické opatrenia tam ľudia dodržiavajú takisto ako na Slovensku,“ povedala Remišová.