Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V. Remišová neodporúča zúčastniť sa na referende

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Považuje to za zbytočne vyhodené peniaze.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie je súčasťou štvavej kampane šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica. Myslí si to ministerka investícií a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Považuje to za zbytočne vyhodené peniaze. Jej strana neodporúča ľuďom zúčastniť sa na referende.

"Vyhadzovať milióny eur na zbytočné referendum v čase najťažšej krízy, ktorá Slovensko postihla, pokladám za egoistické chrapúnstvo. Odkedy je Robert Fico v opozícii, nevie robiť nič iné, len vedie štvavú kampaň," uviedla Remišová na piatkovej tlačovej konferencii. Pripomenula, že v čase krízy hľadá štát na pomoc ľuďom každé euro. Fico podľa nej robí takúto štvavú kampaň len preto, aby zachránil "svojich ľudí", ktorí sa nachádzajú vo väzbe.

Fico podľa Remišovej vždy po prehratých voľbách organizuje referendum a pokiaľ ho chce zorganizovať niekto iný, hovorí, že je to podkopávanie legitímnych výsledkov volieb.

Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie sa uskutoční 21. januára 2023. Termín určila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ľudia sa budú môcť v referende vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena Ústavy SR. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami. Žiadali dve otázky, tú o bezodkladnej demisii vlády dala prezidentka posúdiť Ústavnému súdu SR. Ten vyhlásil, že nie je v súlade s ústavou. Otázka preto v referende nebude.