Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Remišová o koalícii: Obaja partneri by sa mali začať správať normálne

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) prichádza na 90. schôdzu vlády SR 6. júla 2022 v Bratislave. Foto: TASR

Predsedníctvo hnutia OĽANO odmietlo prípadnú požiadavku SaS na odchod Matoviča z vlády. Hovorí o príkrom rozpore s koaličnou zmluvou.

Bratislava 6. júla (TASR) - Jediné riešenie súčasnej situácie v koalícii je, aby sa obaja partneri začali správať normálne. Skonštatovala to vicepremiérka a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová po stredajšom rokovaní vlády. Hovorí o spore a osobných animozitách medzi OĽANO a SaS. Podčiarkla, že osobné spory do politiky nepatria a treba v nej povýšiť záujmy občanov nad osobné.

"Štvorkoalícia má zmysel. Myslím si, že je dôležité, aby aj pokračovala,"
povedala vicepremiérka. Vláda podľa nej funguje, komplexné a náročné zmeny v nej prechádzajú bez problémov. Problémy vidí v osobnej rovine medzi dvoma stranami, ktoré sa prenášajú do parlamentu. Nevníma preto ako riešenie presun jedného z lídrov týchto strán do parlamentu. Reagovala tak na možnosť, že by SaS podmienila zotrvanie v koalícii odchodom lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády.

Verí, že aj partneri si uvedomujú dôležitosť zotrvania tejto koalície. Aktuálne sa podľa nej rozhoduje o tom, či sa o rok vrátia do funkcií nominanti Smeru-SD a Hlasu-SD. Osobný spor OĽANO a SaS sa podľa nej netýka strany Za ľudí. "Počkáme, ako sa kolegovia rozhodnú a následne sa k tomu postavíme," dodala.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) berie na vedomie, že situácia vo vláde nie je dobrá. Mrzí ho to, no z hľadiska zahranično-bezpečnostného podľa neho vláda funguje veľmi dobre, a to aj ako partner v NATO. "Nestabilitou vo vláde ohrozujeme veľa vecí," podotkol a poukázal práve na zahraničnopolitické a bezpečnostné smerovanie krajiny. Podčiarkol, že OĽANO Matoviča neodvolá z funkcie. Nechápe, prečo by dodržiavanie koaličnej zmluvy malo byť dôvodom pádu vlády. Argumentuje, že v zmysle dohody strany nominujú svojich ministrov. OĽANO podľa neho chce zotrvanie SaS v koalícii. Liberálov označil za dôležitých partnerov a vyzval k upokojeniu situácie a rokovaniam.

Predsedníctvo hnutia OĽANO odmietlo prípadnú požiadavku SaS na odchod Matoviča z vlády. Hovorí o príkrom rozpore s koaličnou zmluvou. Apeluje na SaS, aby sa vrátila k rokovaniam a deklarovalo, že nebude hlasovať za predčasné voľby. SaS by mala svoj ďalší postup oznámiť po stredajšom mimoriadnom rokovaní Republikovej rady.

Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci Národnej rady (NR) SR prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča. SaS a Matovič sa následne obviňovali zo spolupráce s opozíciou a fašistami. SaS opäť pre Matovičove útoky odmietla chodiť na koaličné rady, OĽANO obvinilo liberálov z rozbíjania vlády. SaS si vzala čas na premyslenie, čo ďalej. Pripustila vtedy aj odchod z koalície, hoci tvrdí, že má vôľu v kabinete pokračovať. Matovič ju vyzval na uzmierenie.