Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V. Remišová: Rokovanie vlády bude pokračovať aj v sobotu

Na snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) počas rokovania 67. schôdze vlády SR v Bratislave 15. januára 2021 Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pri riešení pandémie by si podľa Remišovej mali stanoviť kritériá pre jednotlivé okresy, pretože na tom nie sú rovnako.

Bratislava 15. januára (TASR) - Rokovanie vlády k plošnému testovaniu bude pokračovať aj v sobotu (16. 1.). Ministri sa nedohodli na materiáli, ktorý sa im predostrel. Uviedla to v piatok po rokovaní vicepremiérka a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Návrh sa mal týkať aj testovania 11-ročných detí na ochorenie COVID-19, aby mohli ísť von. Ten je podľa Remišovej neprijateľný.

Ministerka poznamenala, že materiál na prerokovanie dostala v piatok ráno na rokovaní. Za potrebné považuje, aby mali ministri materiály vopred k dispozícii na preštudovanie. "Nemôžeme ich dostať priamo na rokovaní vlády, kde ich vidíme prvýkrát. Je jedno, či ide o pracovnú verziu alebo o finálnu verziu. Materiály v takých závažných veciach musia prísť vopred. Potom sa stane to, že rokovanie vlády trvá päť hodín a na konci rokovania nie sme dohodnutí a rokovanie musí pokračovať na druhý deň," povedala vicepremiérka. K rozpracovanej verzii sa chce vyjadriť v sobotu, ak vláda schváli finálnu podobu. Predpokladá, že novú verziu materiálu dostane v piatok do 18.00 h.

Pri riešení pandémie by si podľa Remišovej mali stanoviť kritériá pre jednotlivé okresy, pretože na tom nie sú rovnako. "Najlepšie také, ktoré vychádzajú z dát a štatistík, ktoré už momentálne dnes zbierame," podotkla.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) po piatkovom rokovaní vlády vyhlásil, že všetky pripomienky ich strany na zníženie covidovej krivky boli akceptované. Tvrdí, že sa podarí zachovať, aby mohli ľudia chodiť do práce aj za zhoršených pandemických okolností. Zároveň sa podľa neho vypočuje prosba desiatok miest a obcí, ktoré žiadajú, aby im vláda pomohla s testovaním ľudí na COVID-19. "Blížime sa k finálnej dohode. Veríme, že v sobotu (16. 1.) budeme môcť verejnosti predstaviť súhrnné uznesenie vlády," skonštatoval. O akých konkrétnych návrhoch v piatok vládny kabinet rokoval, prípadne sa predbežne dohodol, minister spresniť nechcel. Hovorí však o jasne nastavených pravidlách, ktoré vychádzajú zo širokospoločenskej zhody. Ako tvrdí, v návrhu majú byť zapracované pripomienky vedcov, ale aj zamestnávateľov, občanov či samospráv.