Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V. Remišová: Tešíme sa na spoluprácu s novou vládou Českej republiky

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) 22. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zablahoželala českým priateľom k výsledkom volieb.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) zagratulovala stredopravej koalícii, ktorá v Českej republike zvíťazila v parlamentných voľbách.

"Osobitne to vítam preto, že strana Za ľudí je jediná nepopulistická stredopravá strana v parlamente. Tešíme sa na spoluprácu s novou vládou Českej republiky. Máme mnoho spoločných problémov, pri ktorých môžeme efektívne spolupracovať," uviedla Remišová. Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) taktiež zablahoželal víťazom českých parlamentných volieb - koalícii SPOLU. Označilo to za "dobré správy od našich susedov".

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zablahoželala českým priateľom k výsledkom volieb. Víťazným stranám drží palce aj do ďalšej spolupráce. "Verím, že naše vzťahy zostanú naďalej nadštandardné a že náš hlas, či už v rámci V4 alebo Európskej únie, bude silnejší," skonštatovala.
Na archívnej snímke minister životnho prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) 31. augusta 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) na sociálnej sieti napísal, že voľby v Česku odvracajú hrozbu deštrukcie Európskej únie prostredníctvom V4. "Sily minulosti prehrávajú. Sme za bodom zlomu," uviedol. V krajine podľa neho končia s dlhoročnou dominanciou populistickej strany, založenej na "hodnotách" normalizačného komunizmu.

Koaličné hnutie Sme rodina verí, že voliči v Česku sa rozhodli na základe dostatočných informácií a tým si zvolili ďalšie smerovanie krajiny. Poslanec NR SR za OĽANO Juraj Krúpa zagratuloval k výsledku volieb v Česku. "Teším sa nielen z nastávajúcej zmeny vlády, ale najmä, že boľševici a socialisti sú mimo," napísal na sociálnej sieti.

Koaličné hnutie OĽANO v reakcii na české parlamentné voľby zagratulovalo víťazom volieb. "Českej republike želáme stabilnú vládu, ktorá povedie krajinu k prosperite a ktorá bude ďalej podporovať vynikajúce slovensko-české vzťahy," skonštatovalo hnutie.

Víťazom českých parlamentných volieb, ktoré sa konali v piatok a sobotu (8.- 9. 10.), sa stala koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) so ziskom 27,79 percenta hlasov, získala 71 mandátov. Ako druhá skončila strana ANO premiéra Andreja Babiša, ktorá získala 27,12 percenta hlasov (72 mandátov). Tretia skončila liberálna koalícia Piráti a Starostovia (PirátiSTAN) so ziskom 15,62 percenta hlasov (37 mandátov) a štvrtá strana Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru, ktorá získala 9,56 percenta hlasov (20 mandátov). Volebná účasť dosiahla 65,43 percenta.