Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Podľa OĽaNO Pellegriniho kroky nestačia, SaS chce odvolanie Sakovej

Na archívnej snímke Veronika Remišová. Foto: TASR Jakub Kotian

Šéfa Úradu na ochranu ústavných činiteľov (ÚOUČ) Ministerstva vnútra SR Petra Krajčiroviča postavila šéfka rezortu Denisa Saková mimo službu, až do vyšetrenia okolností únosu vietnamského podnikateľa.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Zbavenie funkcie šéfa Úradu na ochranu ústavných činiteľov (ÚOUČ) nie je dostatočnou garanciou nezávislého vyšetrovania, keďže v kauze je podozrivých viacero ďalších ľudí priamo z vedenia rezortu vnútra vrátane bývalého ministra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). V pondelok to uviedla podpredsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.

Podľa nej nie sú kroky, ktoré dnes prezentoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), dostatočné. "Zodpovednosť za zlyhanie štátnych orgánov a ich zneužitie nesie Smer-SD spoločne so SNS, keďže riaditeľom slovenskej spravodajskej služby je osobný nominant Andreja Danka (SNS). Most-Híd by si mal uvedomiť, že pokračovanie tejto vlády podkopáva demokratické základy Slovenska," povedala Remišová.



OĽaNO od prezidenta očakáva razantný prístup a ochranu spravodlivosti a ústavného poriadku. "Keďže pravdepodobne boli spáchané viaceré trestné činy, nie je správne, aby politici ovplyvňovali vyšetrovanie, v takomto vážnom prípade by malo byť samozrejmé, že polícia a prokuratúra zločiny okamžite vyšetrujú a nesnažia sa zbaviť zodpovednosti," povedala Remišová.

Dodala, že Kaliňák a vedenie rezortu ministerstva tvrdili, že unesený občan nebol evidovaný v schengenskom informačnom systéme hľadaných osôb, čím sa snažili zvaliť vinu na nemeckú políciu. Dnes vďaka zverejneným dokumentom vieme, že to nie je pravda.

Šéfa ÚOUČ Ministerstva vnútra SR Petra Krajčiroviča postavila šéfka rezortu Denisa Saková (Smer-SD) mimo službu, až do vyšetrenia okolností únosu vietnamského podnikateľa.

SaS: Premiér P. Pellegrini by mal okamžite odvolať D. Sakovú


Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzvala premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby odvolal z postu ministerky vnútra Denisu Sakovú (Smer-SD). TASR o tom informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

"Má byť odvolaná nielen preto, lebo stratila dôveru prezidenta SR, ale aj preto, že sa sústavne snaží prostredníctvom svojho úradu zavádzať verejnosť vo veci únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha," povedal predseda strany SaS Richard Sulík. Podľa liberálov nemecké vyšetrovacie orgány preukázali, že orgány SR poskytli komunistickému Vietnamu nadštandardnú pomoc pri preprave uneseného podnikateľa do Vietnamu.

"Je úlohou slovenských vyšetrovacích orgánov zistiť, či k tomuto skutku došlo s vedomím predstaviteľov štátu a akú protihodnotu za to od vietnamskej strany získali," skonštatoval podpredseda SaS Ľubomír Galko. Strana žiada razantné vyšetrovanie a vzhľadom na to, že ide o vysokopostavené osoby, väzobné stíhanie podozrivých poslanca NR SR Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a šéfa protokolu ministerstva vnútra Radovana Čuláka. "Očakávame, že policajné orgány a dozorový prokurátor budú mať dostatok odvahy a nezostanú v hanbe pred európskou verejnosťou, ktorá tento prípad sleduje," dodal Sulík.

Prezident Kiska v pondelok uviedol, že ministerka vnútra stratila jeho dôveru a začína ju vnímať ako prekážku vyšetrenia prípadu. Premiér Pellegrini od Sakovej žiada zabezpečenie nestranného vyšetrovania okolností únosu. Ak by tak nerobila, potom sú na mieste otázky, či by mali ministerku odvolať. Tá nevidí dôvod, aby odstúpila z funkcie, povedala, že konala v súlade so svojimi kompetenciami. Ministerka postavila mimo službu šéfa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií (ÚOUČ) Ministerstva vnútra SR Petra Krajčiroviča a zbaví mlčanlivosti zamestnancov úradu.