Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V roku 2018 sa na Slovensku vyše 200 mimoriadnych udalostí

Na snímke odstraňovanie následkov povodne v Čadci v časti Rieka. V Čadci 6. augusta 2018. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Najviac mimoriadnych situácií (desať) bolo v Prešovskom kraji. V Trenčianskom ani Bratislavskom kraji nebola vyhlásená žiadna mimoriadna situácia.

Bratislava 19. januára (TASR) - V roku 2018 sa na Slovensku stalo 251 mimoriadnych udalostí, z toho takmer tretina v Prešovskom kraji. Ich veľkú časť tvorili povodne (99 prípadov), 13 percent mimoriadnych udalostí boli poplašné správy. Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra SR.

"Čo sa týka poplašných správ, pretrváva nahlasovanie nástražných výbušných systémov," priblížil generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR Marián Dritomský. Vysvetlil tiež, že na rozdiel od mimoriadnej situácie, ktorá sa vyhlasuje, mimoriadna udalosť podľa zákona o civilnej ochrane nastáva.

Okrem povodní a poplašných správ sa vyskytlo 29 prípadov nálezu neznámej látky, 27 prípadov úniku nebezpečnej látky, 20 požiarov veľkého rozsahu, deväť dopravných nehôd veľkého rozsahu, osem zosuvov pôdy, päť veterných smrští, tri snehové kalamity a 19 udalostí spadajúcich do kategórie iné.

Mimoriadnych situácií bolo vyhlásených v minulom roku 37. "Mali sme aj situácie, ktoré nebývajú často. Napríklad nedostatok pitnej vody, ktorý sa musel riešiť núdzovým zásobovaním," priblížil. Najviac mimoriadnych situácií (desať) bolo v Prešovskom kraji. V Trenčianskom ani Bratislavskom kraji nebola vyhlásená žiadna mimoriadna situácia.