Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V roku 2019 zasiahli SR viackrát veľké krúpy, najväčšie mali 8 cm

Na snímke krúpy v Košiciach 27. júna 2019. Foto: TASR František Iván

Podľa meteorológov sú to zatiaľ najväčšie zdokumentované krúpy na Slovensku v modernej histórii pozorovaní.

Bratislava 2. júla (TASR) – V roku 2019 zasiahli viackrát územie Slovenskej republiky veľké krúpy s priemerom päť centimetrov a viac. Tie najväčšie mali priemer osem centimetrov a padali 27. júna 2019 v Košiciach. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Podľa meteorológov sú to zatiaľ najväčšie zdokumentované krúpy na Slovensku v modernej histórii pozorovaní. "Aj vzhľadom na tieto udalosti sme sa na základe dostupných dát rozhodli bližšie pozrieť na výskyt veľkých krúp s priemerom dva centimetre a viac na území Slovenska," spresnili s tým, že vychádzali z dát z rokov 2007 až 2019, čo je podľa ich slov pomerne krátky rad, no postačujúci na niekoľko základných štatistických vyhodnotení a porovnaní v rámci jednotlivých regiónov.

Meteorológovia pripomínajú, že krúpy každoročne spôsobujú značné škody na majetku a vegetácii, v prípade väčších rozmerov aj ublíženia na zdraví, čím sa zaraďujú medzi nebezpečné búrkové javy. "V meteorológii je preto dôležité ich sledovať z hľadiska podmienok v atmosfére, ktoré vedú k ich vzniku, čo prispieva k zlepšeniu predpovedí búrok, ktoré sú ich typickými nositeľmi," doplnili. K zlepšeniu predpovedí však podľa ich slov môže prispieť aj poznanie regionálnych rozdielov či už v intenzite, alebo v ich výskyte samotnom - teda o klimatológii krúp.