Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V roku 2020 bolo najmenej samovrážd za posledné desaťročie

Ilustračné foto. Foto: TASR

Ministerstvo skonštatovalo, že v posledných desaťročiach nastáva posun v liečbe duševných porúch a ich príznakov, čo vytvára pacientom priaznivejšie podmienky pre sociálnu inklúziu.

Bratislava 19. januára (TASR) - V roku 2020 bolo na Slovensku spáchaných najmenej samovrážd za posledné desaťročie, najčastejšie sa týkali mladých ľudí. Mladí vo veku 15 až 19 rokov pribúdajú aj v psychiatrických ambulanciách. Narástol tiež počet prípadov čierneho kašľa či HIV pacientov. Vyplýva to zo správy o zdravotnom stave obyvateľstva na Slovensku, ktorú vláda SR vzala v stredu na vedomie.

"Najvyšší počet samovrážd bol evidovaný u mladých vo veku 15 až 19 rokov. Z hľadiska pohlavia prevažovali samovraždy mužov nad samovraždami žien," uvádza sa v správe. Rovnako klesajúcu tendenciu mali v rokoch 2016 až 2020 aj samovražedné pokusy.

Ministerstvo skonštatovalo, že v posledných desaťročiach nastáva posun v liečbe duševných porúch a ich príznakov, čo vytvára pacientom priaznivejšie podmienky pre sociálnu inklúziu, pre znovuzačlenenie sa do plnohodnotného života. Naďalej však neklesajú počty psychiatrických pacientov, najmä v staršej vekovej kategórii.

V psychiatrických ambulanciách bolo z pohľadu vekových skupín obyvateľstva najviac vyšetrených osôb s psychiatrickou diagnózou prvýkrát v živote v skupine najstarších obyvateľov nad 75 rokov. Ďalej vo vekovej skupine 45 až 59 rokov a u mladistvých 15 až 19 rokov.

"Od roku 2011 evidujeme najvýraznejší nárast počtu nových pacientov v ambulantnej psychiatrickej starostlivosti u 15- až 19-ročných. Počet nových mladistvých pacientov sa tak zvýšil o 36 percent. U 75- a viacročných sa zvýšil počet pacientov s novozistenou diagnózou o 12 percent," uvádza sa v správe.