Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V roku 2020 evidovali cez 600 obvinených a odsúdených za vraždu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo väzenských zariadeniach bolo umiestnených 219 cudzích štátnych príslušníkov.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Situácia medzi obvinenými a odsúdenými v slovenských ústavoch bola v minulom roku stabilizovaná. Celkovo však ku koncu decembra 2020 Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) evidoval 8064 osôb z radov obvinených a odsúdených, ktoré zaraďuje podľa interného predpisu medzi vytypované nebezpečné osoby. Uvádza sa v štatistike ZVJS za rok 2020, zverejnenej v týchto dňoch. Pre trestný čin vraždy sa ku koncu roku 2020 v ústavoch nachádzalo 616 osôb, z toho 74 obvinených a 542 odsúdených.

"Spoločníckych skupín bolo medzi obvinenými evidovaných 271 s počtom osôb 498, pričom skupín pôsobiacich v oblasti organizovaného zločinu bolo evidovaných 108 s počtom osôb 240. Osôb pôsobiacich v oblasti organizovaného zločinu umiestnených v ústavoch individuálne bolo evidovaných 84. Oproti predchádzajúcemu obdobiu došlo opäť k nárastu celkového počtu nebezpečných osôb vo výkone väzby a výkone trestu," zdôrazňuje sa v dokumente.

Vo väzenských zariadeniach bolo umiestnených 219 cudzích štátnych príslušníkov. Najviac početne zastúpenými krajinami sú Česko, Ukrajina, Rumunsko, Srbsko, Maďarsko, Macedónsko. "Vážnejšie nedostatky počas výkonu väzby a výkonu trestu s touto skupinou osôb, s poukazom na príslušné preventívne opatrenia, zaznamenané neboli," uvádza ZVJS.

V roku 2020 ZVJS zaznamenal 26 náhlych úmrtí - z toho dvaja obvinení a 24 odsúdených. "Boli zaznamenané štyri samovraždy - z toho tri samovraždy obvinených, jedna samovražda odsúdeného a 40 pokusov o samovraždu - z toho 17 pokusov obvinených a 23 pokusov odsúdených," píše sa ďalej v štatistike.

Ku koncu decembra 2020 bolo v ústavoch zaznamenaných celkovo 26 mimoriadnych udalostí týkajúcich sa zaistenia omamných a psychotropných látok, liekov, vykonaných testov na omamné a psychotropné látky u obvinených a odsúdených. "Z toho v štyroch prípadoch išlo pri zaistení pevnej látky o podozrenie z omamných a psychotropných látok. V roku 2020 sme zaznamenali 48 mimoriadnych udalostí súvisiacich s vnesením/pokusom o vnesenie audiovizuálnej techniky/mobilných telefónov. Z uvedeného počtu bolo 19 mobilných telefónov a 18 SIM kariet," priblížil ZVJS.

Podľa štatistiky bolo v roku 2020 zaznamenané jedno vzdialenie odsúdeného z nestráženého pracoviska mimo ústavu. Ďalej jeden pokus o útek odsúdeného z ústavu a jeden pokus o útek obvineného počas eskorty.