Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V rómskych komunitách stúpa počet obyvateľov s nariadenou karanténou

Na snímke testovania rómskych obyvateľov v spolupráci s príslušníkmi Ozbrojených síl SR v rómskej osade v Trebišove v rámci preventívnych opatrení k zamedzeniu šírenia koronavírusu. V Trebišove 13. októbra 2020. Foto: TASR Roman Hanc

Úrad spresnil, že situácia je okrem iných miest nepriaznivá napríklad v obci Jasov, Lomnica, Smižany, Veľké Kapušany či Bánovce nad Bebravou.

Bratislava 27. januára (TASR) - Počet obyvateľov s nariadenou karanténou v marginalizovaných rómskych komunitách (MRK) v rámci prebiehajúceho celoplošného testovania stúpa. Na sociálnej sieti o tom informuje splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková.

Úrad spresnil, že situácia je okrem iných miest nepriaznivá napríklad v obci Jasov, Lomnica, Smižany, Veľké Kapušany či Bánovce nad Bebravou. Poukazuje tiež na to, že izolácia znamená pre obyvateľov MRK každodenný zápas s existenčnými problémami. "Náš úrad prostredníctvom regionálnych koordinátorov národného projektu Terénna sociálna práca II promptne zareagoval na kritickú situáciu v Košickom a Trnavskom kraji," informovala splnomocnenkyňa.

Dodáva, že okrem poskytnutia intervencie a metodického usmernenia sa prostredníctvom Arcidiecéznej charity v Trnave podarilo sprostredkovať humanitárnu pomoc pre 97 rodín v Dunajskej Strede, finančná podpora Nadácie otvorenej spoločnosti pomohla zasa zabezpečiť prístup k pitnej vode v meste Medzev.