Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

V. Skalský: Obmedzovať opustenie štátu je protiústavné

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Docent ústavného práva Kamil Baraník z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici zdôraznil, že vláda má počas trvania núdzového stavu širšie právomoci obmedzovať základné ľudské práva a slobody.

Bratislava 18. marca (TASR) - Obmedzovať opustenie štátu je protiústavné. Tvrdí to predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský. Reagoval tak na rozhodnutie vlády zrušiť výnimku na cestu do zahraničia s cieľom rekreácie.

"Som presvedčený, že obmedzovať opustenie štátu je protiústavné. Štát môže obmedzovať len vstup na územie. Hoci aj susedného okresu. Ale nie opustenie územia," zdôraznil.

Odvolal sa pritom znenie ústavy, kde sa hovorí, že každý, kto sa oprávnene zdržiava na území SR, má právo toto územie slobodne opustiť.

"Navyše, s ostnatými hranicami, obmedzujúcimi občanov vnútri, máme svoje neblahé historické skúsenosti z čias minulého režimu," podotkol.

Docent ústavného práva Kamil Baraník z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici zdôraznil, že vláda má počas trvania núdzového stavu širšie právomoci obmedzovať základné ľudské práva a slobody. Ak bude pri ich obmedzovaní zachovaná proporcionalita, môže vláda ústavne súladne zakázať občanom vycestovať do zahraničia.

Vláda na svojom stredajšom (17. 3.) rokovaní rozhodla o predĺžení núdzového stavu o ďalších 40 dní. Zároveň zrušila výnimku na cestu do zahraničia s cieľom rekreácie.