Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V školách predstavia vzdelávací projekt o prevencii pred rakovinou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Na školách sa záživnou formou študenti dozvedia o prevencii a ako odhaliť včasné štádiá rakoviny pľúc, hrubého čreva či kože

Bratislava 13. júna (TASR) - Na desiatich školách sa predstaví pilotný vzdelávací projekt o prevencii pred rakovinou. Pomocou súboru edukačných interaktívnych aktivít chce zvýšiť povedomie u žiakov stredných škôl o prevencii najrozšírenejších onkologických ochorení. Informoval o tom Patrik Herman z pacientskej aliancie Nie rakovine počas pondelkového spustenia projektu v jednej zo škôl.

"Nám pediatrom veľmi záleží, aby sme odovzdávali deti do dospelého života čo najviac zdravé, pripravené a edukované. Nie je to len o tom, aby k nám chodili, keď sú choré, ale aby sa aj vedeli o seba starať," povedala prezidentka Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti Elena Prokopová. Na školách sa záživnou formou študenti dozvedia o prevencii a ako odhaliť včasné štádiá rakoviny pľúc, hrubého čreva či kože. Tiež o duševnom zdraví, ktoré je s onkologickými ochoreniami úzko prepojené, alebo o ľudskom papilomavíruse (HPV) a možnosti ochrany pred ním.

"Práve cez mladých ľudí by sme chceli odovzdávať poznatky a informácie aj do rodín," uviedla prezidentka Ligy proti rakovine Eva Kováčová. Podľa nej treba zaviesť systémový a kontinuálny spôsob vzdelávania mladých ľudí. Počas projektu bude k dispozícií šesť stanovíšť, kde sú pre žiakov pripravené napríklad makety pľúc a čreva alebo detektor na meranie oxidu uhoľnatého vo vydychovanom vzduchu a 3D modely na palpačné nahmatanie hrčiek v prsníkoch a semenníkoch. Sprevádzať ich na nich budú medici a bývalí onkologickí pacienti.

"Jedna z najdôležitejších aktivít, ktoré musíme v rámci zdravotníctva robiť, je prevencia," pripomenul štátny tajomník rezortu zdravotníctva Róbert Babeľa. Pripravovaná reforma vzdelávania má priniesť aj témy o zdraví a prevencii zdravia, avizovala štátna tajomníčka ministerstva školstva Svetlana Síthová. Priblížila, že techniky predstavené počas projektu sa dajú jednoducho zapracovať do hodín biológie.

Projekt organizujú pacientske organizácie Liga proti rakovine a aliancia Nie rakovine a podporili ho Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti aj ministerstvá školstva a zdravotníctva.