Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V slovenských pohoriach platí naďalej malá lavínová hrozba

Na Slovensku hrozí malé lavínové nebezpečenstvo. Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Po dlhodobom oteplení prišlo mierne ochladenie, čo snehovú pokrývku ešte lepšie stabilizovalo. Sneh je na mnohých miestach tvrdý alebo zmrznutý, najmä na miestach, kde predošlé dni svietilo slnko.

Liptovský Hrádok 10. apríla (TASR) - Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí už niekoľko dní vo všetkých pohoriach Slovenska. Snehová pokrývka je dobre spevnená. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Po dlhodobom oteplení prišlo mierne ochladenie, čo snehovú pokrývku ešte lepšie stabilizovalo. Sneh je na mnohých miestach tvrdý alebo zmrznutý, najmä na miestach, kde predošlé dni svietilo slnko. Na severných tienistých svahoch sa stále môže nachádzať starší voľný sneh alebo vetrom ubitá doska. Na piatok sa nepredpokladá výrazné oteplenie, a tak sneh zostane tvrdý po celý deň.

V piatok ráno bolo na horách prevažne polooblačno, miestami veľká oblačnosť. Ranná teplota sa pohybovala od mínus štyroch do piatich stupňov Celzia. Fúkal pomerne silný vietor severozápadného smeru s rýchlosťou od šesť do desať metrov za sekundu, v nárazoch do 22 metrov za sekundu. Súvislá snehová pokrývka sa naďalej pohybuje vo výške okolo 1300 až 1400 metrov nad morom.