Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V SND sa predstaví Balet Štátneho divadla Košice s inscenáciou Nureyev

Na snímke zľava dočasne poverený generálny riaditeľ SND Jozef Švolík, generálny riaditeľ Štátneho divadla Košice Ondrej Šoth, dramaturgička Zuzana Mistríková, riaditeľka Baletu SND Nina Poláková, dlhoročný prvý sólista Viedenského štátneho baletu a hlavný predstaviteľ Nurejeva Roman Lazík počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla a hosťujúceho Baletu ŠDKE k uvedeniu tanečnej inscenácie životného príbehu Rudolfa Nurejeva 18. januára 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Životný príbeh Rudolfa Nurejeva (1938 – 1993) oživil a preniesol do scénických obrazov Ondrej Šoth.

Bratislava 18. januára (TASR) – Inscenáciu Nureyev uvedie 4. februára v Slovenskom národnom divadle (SND) Balet Štátneho divadla Košice. V hlavnej úlohe príbehu o legendárnom tanečníkovi a choreografovi, ktorý "zmenil nazeranie na mužský klasický balet a zaujal svojou túžbou po slobode", sa predstaví Roman Lazík.

Životný príbeh Rudolfa Nurejeva (1938 – 1993) oživil a preniesol do scénických obrazov Ondrej Šoth. "Chcem vypovedať o tom, že každý talentovaný človek, ktorý nemá politickú alebo umeleckú slobodu, musí emigrovať a je vykorenený zo života," povedal v stredu na tlačovej konferencii pre TASR Šoth k príbehu o neslobode. "O tom, že slobodu si treba vždy vybojovať, aj za cenu obetí," hovorí autor choreograficko-režijnej koncepcie inscenácie, ktorou vzdáva hold tanečnému umeniu. "A Nurejevovi ako osobnosti, ktorá rozvinula mužský tanec. Jeho tanečnou interpretáciou a následne choreografickou tvorbou sa totiž začal obrovský rozvoj mužskej techniky a estetiky tanca."



Diváci uvidia predstavenie o človeku, ktorý mal veľmi ťažké detstvo. "Ťažkým spôsobom života dospel do svetovej slávy, kde čím je starší, tým viac a viac je sám, až na konci umiera sám, ešte aj okradnutý najbližšou rodinou a ponížený spoločnosťou. Zomiera sám v svojej genialite, a zanechal veľký odkaz tanečnému umeniu," poznamenal Šoth.

"Inscenácia je postavená na postave starého umierajúceho tanečníka, ktorý si spomína na najdôležitejšie okamihy života a na najdôležitejších ľudí, ktorí v jeho živote zohrali dôležitú rolu," priblížila Zuzana Mistríková, dramaturgička a spoluautorka diela, ktoré "reflektuje nielen kariéru, ale odhaľuje aj dušu umelca".

Postavu Nurejeva špeciálne pre SND naštudoval Lazík, dlhoročný prvý sólista Viedenského štátneho baletu. "Stále sa nachádzam v procese učenia tohto baletu, prvýkrát som ho videl v decembri. Celý baletný príbeh prebiehal ako film, bolo ťažké pre mňa ho aj zastaviť a učiť sa kroky, pretože to naozaj nie je o pohybe, ale o pocitoch, je to veľmi hlboká téma, ktorá ma zaujala," priznal Lazík, ktorý chcel vlani ukončiť aktívnu kariéru. Oslovila ho však ponuka stvárniť Nureyeva v baletnej freske, ktorú označil za veľmi hlboké dielo.



Nureyev Štátneho divadla Košice v SND otvára výmennú spoluprácu baletných predstavení medzi divadlami. Ako informovala riaditeľka Baletu SND Nina Poláková, baletný súbor našej prvej scény sa v apríli predstaví v Košiciach. "V jeden večer uvedie tri balety premiérované v minulom roku, balet TWO od Lukáša Timuľaka, ktorý bol uvedený vo veľmi úspešnom večere Fashion Ballet '22, ďalej to bude balet Murmuration od Edwaarda Lianga a Entropy od Craiga Davidsona," uzavrela.