Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sobota patrí Hodine Zeme, na známych budovách sa vypnú svetlá

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Iniciatíva Hodina Zeme vznikla v roku 2007 v Austrálii s cieľom upozorniť na dôsledky klimatickej krízy a od roku 2011 sa do iniciatívy zapája aj Slovensko.

Bratislava 25. marca (TASR) - V sobotu sa uskutoční Hodina Zeme, keď sa na celom svete vypnú svetlá na známych budovách a pamiatkach. Svetový fond na ochranu prírody (WWF) vyzýva ľudí, aby počas dňa sami "vypli" a strávili hodinu tým, že urobia niečo pozitívne pre planétu.

V súčasnosti Hodina Zeme okrem klimatickej zmeny upozorňuje aj na problém straty biodiverzity a ohrozenia prírodných zdrojov našej planéty. "Prírodu už nestačí len chrániť, musíme ju začať obnovovať," uviedla Martina Paulíková z WWF Slovensko.

Organizácia dlhodobo poukazuje na potrebu ochrany dostatočne veľkých plôch divokej prírody. "Musíme vyčleniť územia, kde sa môžu voľne pohybovať zvieratá, kde môžu rásť stromy. Jednoducho, dať prírode vlastný priestor," povedala Paulíková. Doplnila, že mnohé zásahy človeka v prírode vyvolali negatívne dosahy na životné prostredie, zdravie a životy obyvateľov. Tam, kde je to možné, je podľa nej potrebné ich odstrániť.

Do Hodiny Zeme sa zapojí Kancelária Národnej rady SR a v sobotu od 20.30 h do 21.30 h vypne štandardné osvetlenie paláca Bratislavského hradu.

Zároveň v sobotu tím WWF Slovensko spolu s dobrovoľníkmi osadí v teréne tabuľky, ktorými označia chránené územie rieky Hron. Pri tejto príležitosti vyčistia aj brehy rieky od naplaveného odpadu. Cieľom tohtoročnej Hodiny Zeme je tiež inšpirovať ľudí, aby venovali akúkoľvek činnosť v prospech prírody, vykročili zo svojej rutiny a dlhodobo žili zodpovednejšie, rozumnejšie a úspornejšie voči prírode.

Iniciatíva Hodina Zeme vznikla v roku 2007 v Austrálii s cieľom upozorniť na dôsledky klimatickej krízy a od roku 2011 sa do iniciatívy zapája aj Slovensko. Viaceré hrady, mosty či iné stavby na Slovensku sa v rámci Hodiny Zeme zahalia do tmy. Symbolickým zhasnutím spoločne upriamujú pozornosť na environmentálne hrozby, ktorým čelí planéta.