Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V Správnej rade TIS bude aj Lucia Žitňanská a Filip Glasa

Na archívnej snímke Lucia Žitňanská. Foto: TASR Martin Baumann

Úlohou správnej rady je pomáhať neziskovej organizácii pri nastavovaní strategických cieľov.

Bratislava 8. júla (TASR) – Novými členmi Správnej rady Transparency International Slovensko (TIS) sa stali bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a podnikateľ Filip Glasa. Informuje o tom TIS na sociálnej sieti.

"Docentka práva a trojnásobná ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská presadila viacero kľúčových reforiem od povinného zverejňovania zmlúv a súdnych rozhodnutí až po dnešnú podobu registra partnerov verejného sektora. V roku 2018 sa rozhodla pre odchod z politiky a pôsobí na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity," uviedli z TIS. Glasa založil v roku 2012 projekt FinStat.sk zhromažďujúci údaje o slovenských firmách, s ktorým sa zapája do rôznych iniciatív v oblasti boja proti korupcii či podpory podnikateľského prostredia. "Aktuálne sa podieľa aj na rozbiehaní projektov zastrešujúcich dáta o firmách z celej Európy," dodali.

Úlohou správnej rady je pomáhať neziskovej organizácii pri nastavovaní strategických cieľov, menuje a dozoruje aj prácu jej riaditeľa. Mandát členov správnej rady je podľa stanov určený na sedem rokov. Členovia rady sa spravidla stretávajú dvakrát do roka. Nepodieľajú sa na výstupoch TIS a funkciu vykonávajú bezplatne.

Od mája 2017 správnej rade predsedá ekonóm Národnej banky Slovenska Martin Šuster. Pôsobia v nej aj bývalý ústavný sudca Ladislav Orosz, politológ Pavol Baboš či analytik a vysokoškolský pedagóg Samuel Spáč.