Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Baláž a Hletko: V SR doteraz nezaznamenali predačný útok medveďa

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Hletko upozornil, že v prípade úmrtia Bielorusky v Demänovskej doline zatiaľ nie sú žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali, že naozaj šlo o predačný útok medveďa.

Bratislava 18. marca (TASR) - Na Slovensku sa doteraz nezaznamenal predačný útok medveďa na človeka. Zhodli sa na tom bývalý šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého Marián Hletko aj ekológ Erik Baláž z iniciatívy My sme les. Vysvetlili, že pri predačnom útoku chce medveď človeka usmrtiť a zožrať. Takéto prípady sú podľa Baláža extrémne vzácne v Amerike.

Hletko upozornil, že v prípade úmrtia Bielorusky v Demänovskej doline zatiaľ nie sú žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali, že naozaj šlo o predačný útok medveďa. Ako poznamenal pre TASR, vyjadrenia bez dôkazov mu príde absolútne "ustrelené".

"Nemôže politik prísť a povedať, že toto bol predačný útok a šíriť strach s tým, že teraz si ľudia majú myslieť, že medvede prídu a budú jesť ľudí. Je to absolútny nezmysel," podotkol Baláž vo videu na sociálnej sieti. Nepomáha to podľa neho žiadnemu riešeniu.

Aktuálnej situácii podľa Hletka nepomôže šírenie strachu a paniky zo strany vedenia envirorezortu. Apeluje na vzdelávanie ľudí, aby nechodili tam, kde nemajú, ako to bolo v prípade tragédie v Demänovskej doline. "To je podľa mňa základ, kde by komunikácia rezortu mala smerovať, nie šíriť strach a nenávisť k medveďom a ochranárom," skonštatoval Hletko. Dodal, že za nedostatočnú považuje aj komunikáciu Štátnej ochrany prírody SR.

Na základe videí na sociálnych sieťach Hletko usudzuje, že v medveď pohybujúci sa v Liptovskom Mikuláši nebol problémový. Išlo podľa neho o klasického divokého medveďa, ktorý sa nedopatrením či nešťastnou náhodu dostal niekde, kde sám byť nechcel. "To bolo vidieť na jeho reakcii, že sa chcel dostať čím skôr preč," podotkol Hletko.

Ministerstvo životného prostredia podľa Hletka pozerá len na to, že medveď bol v meste a treba ho zastreliť, ale nehľadá príčiny, prečo sa tam ocitol. "Tým, že hľadáme príčiny, prečo sa to stalo, vieme predchádzať opakovaniu takejto udalosti," myslí si. Hletko zároveň poukázal na to, že medveďa, ktorého teraz hľadajú, nie je nijako označený a nemá ani žiadne vonkajšie poznávacie znaky. Obáva sa, že teraz sa rozpútal hon na medveďa a preto, aby upokojili situáciu, zastrelia hocijakého.

Baláž vo videu tvrdí, že nie sú proti odstrelu medveďov. "Chceme, aby tam boli nejaké pravidlá, pretože strieľať medvede niekde v záveroch dolín na nejakých vnadiskách je kontraproduktívne, pretože tie medvede nemusia spôsobovať vôbec žiadne problémy a ešte, naopak, ten postrelený medveď môže niekoho napadnúť," povedal.

Envirorezort by podľa Baláž mal poznať stav populácie, mal by mapovať, kde medvede chodia do blízkosti obcí, kde vznikajú škody na poľnohospodárskych plodinách, ovocných sadoch, ovciach, včelínoch. V tých lokalitách by sa potom mali robiť preventívne opatrenia. Taktiež poukazuje na vzdelávanie ľudí.