Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V SR sú držiteľmi certifikácie FSC lesy s rozlohou 190.182 hektárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Certifikácia FSC je proces, v ktorom konkrétny obhospodarovateľ lesa plní stanovené kritériá. Výsledkom je udelenie certifikátu.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Na Slovensku majú certifikáciu Forest Stewardship Council (FSC) lesy s rozlohou 190.182 hektárov. Ide o odštepný závod Trenčín, Prešov, Šaštín, Smolenice a Považská Bystrica. V procese certifikácie FSC sú Odštepné závody Sobrance a Žarnovica. Informovala o tom hovorkyňa štátneho podniku Lesy SR Marína Debnárová v reakcii na klimatický samit OSN (COP26) v Glasgowe.

Na samite prijali svetoví lídri deklaráciu o využívaní lesov s cieľom zabezpečiť plnenie všetkých ekosystémových služieb lesov pri súčasnom rešpektovaní potrieb miestnych komunít. Na takomto prístupe sú podľa Debnárovej založené aj schémy certifikácie lesov, z ktorých sa na Slovensku uplatňujú schémy FSC a Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC).

Hovorkyňa priblížila, že certifikácii lesov sa dlhodobo venujú aj slovenskí lesníci. V súčasnosti je celá výmera lesných porastov obhospodarovaných odštepnými závodmi štátneho podniku Lesy SR certifikovaná podľa schémy PEFC alebo FSC. "Certifikátom podľa schémy PEFC je pokrytá celá výmera lesov v správe štátneho podniku Lesy SR, a to 883.868 hektárov vo všetkých 23 odštepných závodoch podniku, čo tvorí 72 percent z PEFC certifikovaných lesov na Slovensku," hovorí Debnárová.

Generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Tibor Kőszeghy poznamenal, že spoločensky a environmentálne zodpovedné obhospodarovanie lesov, ktoré podnik spravuje, predstavuje ich aktívny príspevok k boju proti klimatickým zmenám. "Našou víziou je trvalo udržateľný rozvoj štátnych lesov, ktorý zabezpečí proporcionálne uspokojovanie potrieb spoločnosti a optimálne zhodnotí lesný majetok štátu. Smerovanie všetkých činností nášho podniku tak v globále prispeje aj k napĺňaniu záväzkov prijatých svetovými lídrami na klimatickom samite v Glasgowe," skonštatoval Kőszeghy.

Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe sa koná od 31. októbra do 12. novembra. Táto konferencia je považovaná za kľúčovú, lebo má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií a obmedzenie tempa globálneho otepľovania.

Certifikácia FSC je proces, v ktorom konkrétny obhospodarovateľ lesa plní stanovené kritériá. Výsledkom je udelenie certifikátu. Zákazníkom, ktorí kupujú výrobky z dreva označené FSC to garantuje, že výrobok, ktorý si kúpili, pochádza z dreva vyťaženého zo zodpovedne obhospodarovaného lesa.