Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V SR žije 58.498 cudzincov,tvoria 1,07 percenta zo všetkých obyvateľov

Na snímke oznam o sčítaní obyvateľov, domov a bytov na kontaktnom mieste. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V Bratislave sa koncentruje viac ako tretina (33,45 percenta) zo všetkých cudzincov na Slovensku.

Bratislava 9. mája (TASR) - Na Slovensku žije 58.498 cudzincov. Tvoria tak 1,07 percenta zo všetkých obyvateľov. Najviac cudzincov, 19.569, žije v Bratislavskom kraji a tvoria 2,72 percenta obyvateľov kraja. Vyplýva to z výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) v roku 2021, ktoré TASR poskytla hovorkyňa pre SODB Jasmína Stauder.

"Pre cudzincov sme atraktívnejšia krajina, čo dokazuje skokový nárast ich počtu. Súčasný počet cudzincov je viac ako dvojnásobný oproti stavu spred uplynulej dekády," priblížila Stauder. Pre porovnanie uviedla, že v roku 2011 ich bolo 26.572 a tvorili necelého pol percenta z celoslovenskej populácie.

V Bratislave sa koncentruje viac ako tretina (33,45 percenta) zo všetkých cudzincov na Slovensku. Viac ako jedno percento populácie kraja tvoria podľa Stauder cudzinci v Trnavskom kraji a Nitrianskom kraji. "V ostatných krajoch dosahujú cudzinci marginálne počty nedosahujúce ani jedno percento populácie - Košický kraj (0,79 percenta), Banskobystrický kraj (0,72 percenta), Trenčiansky kraj (0,7 percenta), Žilinský kraj (0,65 percenta) a najmenší podiel cudzincov žije v Prešovskom kraji," povedala.

Pokračuje, že cudzinci sa najviac koncentrujú do veľkých miest alebo prihraničných okresov. Okresom s najvyšším podielom cudzincov je Bratislava I, ďalej to je Bratislava III a Bratislava II. Viac ako dve percentá populácie tvoria cudzinci ešte v okresoch Sobrance, Bratislava IV a Senec.

"V okrese Komárno je podiel migrantov tesne pod dve percentá. Bratislavským okresom s najnižším podielom cudzincov je okres Bratislava V," skonštatovala hovorkyňa. Doplnila, že viac ako 1,5 percenta cudzincov vykazujú prihraničné okresy Malacky, Skalica a Dunajská Streda. Najmenej atraktívne pre cudzincov sú okresy Sabinov, Gelnica, Detva a Námestovo.