Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V štrasburskom sídle europarlamentu vystavia knihu o Štefánikovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kniha, ktorá sa zaoberá vzťahom Štefánika s francúzskou novinárkou a spisovateľkou Louise Weissovou, vyšla v náklade 1000 kusov.

Štrasburg 16. septembra (TASR) - V priestoroch Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu natrvalo vystavia knihu o generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Informoval o tom v piatok spravodajca TASR.

Publikáciu s názvom Louise Weiss a Milan Štefánik od spisovateľa literatúry faktu Miroslava Musila "pokrstil" tento týždeň (14.9) v europarlamente - pred zástupcami médií a členmi delegácie zo SR - slovenský europoslanec Ivan Štefanec spolu s českou poslankyňou EP Michaelou Šojdrovou.



Kniha "Louise Weiss a Milan Štefánik - príbeh vzťahu dvoch úžasných Euroobčanov", ako aj obraz s prebalom knihy s podobizňami oboch týchto osobností, budú zdobiť niektorú z chodieb tejto inštitúcie. Pre TASR to potvrdila kvestorka EP, francúzska europoslankyňa Anne Sanderová.

"Nájdeme vhodné miesto. Veľa sme v europarlamente urobili preto, aby bolo viac spopularizované meno Weissovej, ktorá urobila veľa pre spoločné budovanie Európy a ktorá mala silný vzťah so Štefánikom," povedala Sanderová.

Kniha, ktorá sa zaoberá vzťahom Štefánika s francúzskou novinárkou a spisovateľkou Louise Weissovou, vyšla v náklade 1000 kusov. Poslanec Štefanec plánuje aj jej francúzsky preklad, aby mohla byť v štrasburskom sídle EP vystavená v slovenskej aj francúzskej verzii.

Česká europoslankyňa Michaela Šojdrová v tejto súvislosti zdôraznila, že Štefánik je dôležitou osobnosťou aj pre Čechov, keďže patril medzi zakladateľov niekdajšieho Československa.







(spravodajca TASR Jaromír Novak)