Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V stredu zasadne výbor k situácii s medveďmi

Na archívnej snímke predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta. Foto: TASR - Jakub Kotian

V posledných dňoch došlo na Slovensku k viacerým stretom medveďov s ľuďmi, niektoré sa dohrali na Podpoľaní.

Bratislava 21. júna (TASR) - V stredu (22. 6.) sa uskutoční mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie k situácii s medveďmi. Pre TASR to potvrdil predseda výboru Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

V posledných dňoch došlo na Slovensku k viacerým stretom medveďov s ľuďmi, niektoré sa dohrali na Podpoľaní. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) povedal, že problémy s medveďmi v okolí Poľany spôsobujú krmoviská a vnadiská pre divú zver, ktoré vytvárajú poľovníci či lesníci. Štátny podnik Lesy SR tieto tvrdenia odmietol. Žiada systematický manažment populácie medveďa na Slovensku.

Zlyhanie pri manažmente v súvislosti s medveďom hnedým vyčítajú Budajovi aj opoziční poslanci. V piatok 17. júna preto podali návrh na jeho odvolanie. V zmysle rokovacieho poriadku musí predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolať schôdzu do siedmich dní od podania návrhu.