Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V Tatrách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

Na snímke zasnežená príroda v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V dôsledku silného severozápadného a západného vetra sa najmä na záveterných severovýchodných, východných a juhovýchodných svahoch vytvoril snehové dosky a vankúše rôznej tvrdosti a hrúbky.

Liptovský Hrádok 16. januára (TASR) – Vo vysokých polohách Západných a Vysokých Tatier pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo.

Ako informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS), v dôsledku silného severozápadného a západného vetra sa najmä na záveterných severovýchodných, východných a juhovýchodných svahoch vytvoril snehové dosky a vankúše rôznej tvrdosti a hrúbky až pol metra. Tie sú uložené na tvrdej vrstve starého snehu.

„V úzkych strmých žľaboch, muldách a pod stenami je možné uvoľniť lavínu najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Na tienistých severných orientáciách vyšších polôh sa vo vnútri snehovej pokrývky vyskytuje nestabilná vrstva hranatozrnného snehu,“ doplnil Sedlák.