Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

TURISTI, OPATRNE: V Tatrách trvá druhý stupeň lavínovej hrozby

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Počasie na horách v utorok ovplyvňuje teplý front, ktorý priniesol oblačné až zamračené počasie a zrážky, od 1400 metrov snehové.

Liptovský Hrádok 4. januára (TASR) - V Západných, Vysokých a Nízkych Tatrách, v polohách od 1600 metrov nad morom, platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Veľkej, Malej Fatre a v nízkych polohách pretrváva malá lavínová hrozba, prvý stupeň. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Oteplenie predchádzajúcich dní spôsobilo masívny úbytok snehovej pokrývky. Súvislá snehová pokrývka sa udržala v stredných a vysokých polohách. Za posledných 24 hodín pribudlo od stredných polôh do desiatich centimetrov nového snehu," priblížil Buliak.

Zdôraznil, že vo vysokých polohách je hlavným lavínovým problémom vetrom previaty sneh. V nižších polohách je to podľa jeho slov mokrý sneh.

Počasie na horách v utorok ovplyvňuje teplý front, ktorý priniesol oblačné až zamračené počasie a zrážky, od 1400 metrov snehové. Teploty sa pohybujú od mínus siedmich v najvyšších polohách do plus troch stupňov Celzia na podhorí. Fúka západný vietor s rýchlosťou v nárazoch do 101 kilometrov za hodinu.