Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Silné jarné slnko začne počas dňa intenzívne zvlhčovať snehovú pokrývku, v dôsledku čoho najmä v stredných polohách oťažie.

Liptovský Hrádok 19. marca (TASR) - V Západných a Vysokých Tatrách platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre platí dopoludnia malé lavínové nebezpečenstvo (prvý stupeň), popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo (druhý stupeň). Uvoľnenie lavíny tu je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Počas dňa sa môžu vyskytnúť spontánne lavíny menších rozmerov z mokrého snehu.

Počasie počas dňa bude ovplyvňovať mohutná tlaková výš, ktorá prinesie jasné počasie. Silné jarné slnko začne počas dňa intenzívne zvlhčovať snehovú pokrývku, v dôsledku čoho najmä v stredných polohách oťažie.

"Najnebezpečnejšie sú preto strmé, južne exponované svahy stredných polôh. V najvyšších polohách nie je ešte sneh z posledného sneženia dostatočne zviazaný so starou podkladovou tvrdou vrstvou. Tu sú nebezpečné lokálne nafúkané vankúše v strmých žľaboch," uviedol Buliak.