Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

V Tatrách trvá zvýšená lavínová hrozba, vplýva na to sneženie i vietor

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Za posledných 24 hodín napadlo vo vyšších polohách Tatier do 25 centimetrov nového snehu.

Liptovský Hrádok 12. februára (TASR) - Vo vyšších polohách Nízkych, Západných a Vysokých Tatier trvá vplyvom sneženia a silného vetra zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V nižších polohách a vo Fatrách je mierna lavínová hrozba, druhý stupeň. TASR o tom v stredu informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Za posledných 24 hodín napadlo vo vyšších polohách Tatier do 25 centimetrov nového snehu. Sneženie sprevádzalo silné západné prúdenie. "Hlavný problém predstavuje nový, vetrom previaty sneh, najmä na svahoch a v žľaboch severovýchodných, východných a juhovýchodných orientácií. Nachádzajú sa tu nebezpečné snehové útvary vo forme dosiek a vankúšov, ktoré dosahujú hrúbku až 50 centimetrov. Uvoľnenie lavín na týchto strmých svahoch je možné už pri malom dodatočnom zaťažení," upozornil Sedlák s tým, že možný je výskyt stredne veľkých spontánnych lavín.

Ráno bolo na horách zamračené a hmlisté počasie so slabým snežením v nižších polohách, vo vysokých polohách Tatier so silným snežením. Postupne sa ochladzuje, teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 16 do mínus piatich stupňov Celzia. Fúkal silný, na hrebeňoch prudký vietor s rýchlosťou do desiatich, v nárazoch ojedinele do 20 metrov za sekundu, dodal Sedlák.