Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V Tatranskom národnom parku rátajú kamzíky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Rátanie kamzíkov mali Štátnym lesom TANAP-u pred dvoma týždňami prekaziť intenzívne zrážky, ktoré zdvihli aj hladiny tatranských plies a potokov.

Tatranská Lomnica 10. júla (TASR) – Pravidelné jarné sčítanie kamzíkov sa tento rok pracovníkom Štátnych lesov TANAP-u podarilo zrealizovať až na tretí pokus. Ako o tom informuje organizácia na svojej internetovej stránke, "kamzičiu inventúru" vykonávajú v spolupráci s poľskými kolegami v piatok.

Rátanie kamzíkov mali Štátnym lesom TANAP-u pred dvoma týždňami prekaziť intenzívne zrážky, ktoré zdvihli aj hladiny tatranských plies a potokov.

„Ďalší pokus prekazili karanténne opatrenia u poľských kolegov," priblížila organizácia. „Dúfame, že tentoraz to vyjde a podarí sa nám získať presné čísla, ktoré budú čo najvernejšie dokumentovať početnosť populácie kamzíka vrchovského tatranského na slovenskej i poľskej strane Tatier," uviedol zoológ Štátnych lesov TANAP-u Jozef Hybler s tým, že posledné, jesenné mapovanie nepovažuje za vierohodné, keďže viditeľnosť v teréne bola aj napriek avizovanej priaznivej predpovedi počasia zlá.

To, že čísla z novembra minulého roka nedávali relevantný obraz o stave kamzičej zveri na území TANAP-u, malo za následok, že ich štátne lesy ani nezverejnili. Posledný údaj o počtoch kamzíkov je tak spred roka.

„Na jar 2019 narátali na slovenskej strane Tatier 591 kamzíkov, u severných susedov zapísali do sčítacích hárkov 359 jedincov," informujú Štátne lesy TANAP-u s tým, že rekordný počet kamzíkov 1431 zaznamenali v roku 2019.

Kamzíky na slovenskej a poľskej strane Tatier zamestnanci Štátnych lesov TANAP-u, Správy TANAP-u a Správy PIENAP-u spoločne s kolegami z poľskej strany národného parku i ďalšími dobrovoľníkmi rátajú dvakrát ročne, vždy na jar a na jeseň. Zatiaľ čo jarné spočítanie je zamerané predovšetkým na zisťovanie prírastkov mláďat, jesenné mapuje početnosť kamzičej populácie pred zimou.