Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V. Tomanová: Utečenecké rodiny s deťmi sa nesmú rozdeľovať

Na snímke detská ombudsmanka Viera Tomanová, foto z archívu. Foto: TASR Martin Baumann

Tomanová podľa svojich slov oceňuje, že úrady práce, sociálnych vecí a rodiny pripravujú podmienky pre maloleté deti bez sprievodu, avšak toto podľa nej nepostačuje.

Bratislava 25. februára (TASR) - Komisárka pre deti Viera Tomanová vyzýva kompetentné rezorty, aby zabezpečili potrebné životné podmienky pre utečenecké rodiny s deťmi, najmä ubytovanie, stravu, zdravotnú starostlivosť a vzdelávanie detí. Zároveň pripomína, že sa nesmú rozdeľovať. TASR o tom v piatok informovali z Úradu komisára pre deti.

Tomanová podľa svojich slov oceňuje, že úrady práce, sociálnych vecí a rodiny pripravujú podmienky pre maloleté deti bez sprievodu, avšak toto podľa nej nepostačuje. Komisárka v tejto súvislosti poukazuje na článok 22 Dohovoru o právach dieťaťa. Podľa jeho znenia je SR povinná vykonať opatrenia potrebné na zabezpečenie toho, aby dieťa žiadajúce o priznanie postavenia utečenca alebo ktoré sa v súlade s platným medzinárodným alebo vnútroštátnym právom a postupom považuje za utečenca (nech už je v sprievode svojich rodičov, iných osôb alebo bez sprievodu), dostalo potrebnú ochranu a humanitárnu pomoc pri využívaní práv ustanovených týmto dohovorom a inými dokumentmi v oblasti medzinárodného humanitárneho práva a ľudských práv.

"V záujme zachovania ucelených rodín je teda nevyhnutné, aby sa príslušné orgány SR postarali aj o tie deti, ktoré sú utečencami s rodičmi alebo s inými dospelými osobami. V žiadnom prípade nie je možné v rámci humanitárnej pomoci oddeľovať maloleté deti od rodičov ani rozdeľovať súrodencov," zdôraznila Tomanová.