Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

V tomto roku napadol medveď sedem ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rizikom pre stret s medveďom sú neprehľadné húštiny, strmé terény, vývraty a pohyb mimo turistických značených trás.

Bratislava 30. októbra (TASR) - V roku 2021 napadol medveď sedem ľudí. Útoky medveďa na človeka však na Slovensku nestúpajú. Pre TASR to uviedol Michal Haring zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR.

Útoky sa podľa Haringa udiali v obciach Kozelník, Kláštor pod Znievom, Šútovo, v žilinskej mestskej časti Brodno, Hradište a Dúbravy v časti Iviny. V Liptovskej Lúžnej sa stal tento rok prvý smrteľný stret medveďa s človekom.

"Útoky medveďa na človeka sú skôr nešťastnou súhrou okolností a sú rozptýlené zväčša na území s trvalým výskytom medveďa hnedého," hovorí ochranár. Dodáva, že slovenský medveď nevyhľadáva stretnutia s človekom s cieľom konfliktu a v žiadnom prípade nevníma človeka ako svoju korisť.

"Ide o našu najväčšiu šelmu, a preto je na mieste prirodzený rešpekt, avšak medveď hnedý vo väčšine prípadov pri strete s človekom utečie, takže prehnané obavy nie sú na mieste," tvrdí Haring.

Rizikom pre stret s medveďom sú neprehľadné húštiny, strmé terény, vývraty a pohyb mimo turistických značených trás. Voľne pustený pes v prírode dokáže medveďa zacítiť, vyrušiť a priviesť k človeku, približuje Haring. Pripomína, že pes má byť v prírode na vôdzke. "Najčastejšie k útokom dochádza pri aktivitách spojených s poľovníctvom alebo zberom lesných plodov a húb. Pri ostatných útokoch sa ľudia venovali turistike a kempingu, lesníckej činnosti alebo iným aktivitám," podotkol ochranár. Doplnil, že k napadnutiu medveďom prichádza častejšie v prípadoch, keď sa človek pohybuje sám. Šanca napadnutia medveďom na turistickom chodníku je podľa Haringa veľmi nízka.

Ostražitý treba byť aj pri spozorovaní medvieďaťa, pretože je pravdepodobné, že sa v blízkosti nachádza vodiaca medvedica, upozorňuje Haring.