Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

V uplynulom týždni došlo k jednej zrážke vlaku s človekom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Zároveň železnice apelujú na vodičov, cyklistov a chodcov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie.

Bratislava 17. februára (TASR) - Minulý týždeň evidovali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) jednu zrážku vlaku s človekom. Došlo tiež k dvom zrážkam auta s vlakom na železničných priecestiach. TASR o tom informoval hovorca ŽSR Michal Lukáč.

"V pondelok vlak v úseku Poprad-Tatry - Svit zrazil a usmrtil muža neoprávnene sa pohybujúceho v priechodnom priereze koľaje," uviedol Lukáč. ŽSR zároveň vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. "Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne," povedal Lukáč.

Zároveň železnice apelujú na vodičov, cyklistov a chodcov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie. "Na železničných priecestiach označených dopravnou značkou 'Stoj, daj prednosť v jazde!' je vodič povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať, musí dbať však na to, aby vozidlo nezasahovalo do priechodného prierezu koľaje, kde by mohlo byť zachytené prechádzajúcim vlakom," povedal Lukáč. Dodal, že tieto ustanovenia sa vzťahujú aj na chodcov a cyklistov.

ŽSR v uplynulom týždni evidujú aj možný pokus o samovraždu, ku ktorému malo dôjsť 13. februára v blízkosti stanice v Piešťanoch. Rovnako evidujú aj vandalov.