Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

V uplynulom týždni došlo k trom zrážkam vlaku s ľuďmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zároveň železnice apelujú na vodičov, cyklistov a chodcov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie.

Bratislava 22. júna (TASR) - Minulý týždeň evidovali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) tri zrážky vlakov s ľuďmi, z toho dve smrteľné, jednu zrážku vlaku s motorovým vozidlom a dva pokusy o samovraždu. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

V utorok 16. júna počas jazdy vlaku v úseku Vrútky – Martin došlo k zrazeniu a zraneniu muža, ktorý sa pohyboval v priechodnom priereze koľaje. "V stredu 17. júna vlak v úseku Banská Bystrica – Radvaň zrazil a usmrtil ženu, ktorá si ľahla pred práve prichádzajúci vlak," priblížila Feik Achbergerová. Pri jazde vlaku vo Vrútkach došlo v piatok 19. júna k zrážke s motorovým vozidlom na železničnom priecestí, pričom vodič motorového vozidla zrážku neprežil. V nedeľu 21. júna vlak v úseku Sabinov – Lipany zrazil a usmrtil muža neoprávnene sa pohybujúceho v priechodnom priereze koľaje.

Vo štvrtok 18. júna polícia nahlásila osobu so samovražedným úmyslom v úseku Bratislava hlavná stanica – Bratislava-Lamač. V piatok 19. júna v úseku Nižná Myšľa – Krásna nad Hornádom nahlásili možný pokus o samovraždu.

Zároveň železnice apelujú na vodičov, cyklistov a chodcov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie. "Na železničných priecestiach označených dopravnou značkou 'Stoj, daj prednosť v jazde!' je vodič povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať, musí dbať však na to, aby vozidlo nezasahovalo do priechodného prierezu koľaje, kde by mohlo byť zachytené prechádzajúcim vlakom," povedal Lukáč. Dodal, že tieto ustanovenia sa vzťahujú aj na chodcov a cyklistov.

ŽSR evidujú za uplynulý týždeň aj vandalizmus. Opätovne upozorňujú na nebezpečné dôsledky vandalizmu, a teda aj úmyselné poškodzovania majetku.