Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V utorok má na ŠTS pokračovať proces v kauze vraždy J. Kuciaka

Na archívnej snímke Marian K. a Alena Zs. v Pezinku 14. apríla 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice bude súd rozhodovať o vine Mariana K. a Aleny Zs.

Bratislava 1. mája (TASR) - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku by mal v utorok (3. 5.) pokračovať proces v kauze objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade plánovanej vraždy prokurátorov.

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice bude súd rozhodovať o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb - Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz., Dušan K. a Darko D. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zs. Na aprílovom pojednávaní sa Tomáš Sz. priznal k všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú v tejto kauze za vinu.

Deň pred plánovaným pokračovaním tohto pojednávania má Najvyšší súd (NS) SR rozhodovať o väzobnom stíhaní advokáta Mareka P., ktorý zastupuje Mariana K.