Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V zbierke SKCH na pomoc Ukrajine sa zatiaľ vyzbieralo vyše 750.000 eur

Na snímke žena drží novonarodené dieťa v suteréne pôrodnice prerobenej na lekárske oddelenie počas siedmeho dňa ruskej invázie na Ukrajine v stredu 2. marca 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Charita taktiež vyzýva ľudí, ktorí vedia poskytnúť ubytovanie utečencom, aby sa prihlásili na stránke Konferencie biskupov Slovenska.

Bratislava 2. marca (TASR) - V zbierke Slovenskej katolíckej charity (SKCH) na pomoc ľuďom z Ukrajiny sa zatiaľ vyzbieralo vyše 750.000 eur. Z tejto sumy uvoľnili 40.000 eur, ktoré zaslali ukrajinskej charite a 25.000 eur diecéznym a arcidiecéznym charitám na Slovensku, poskytujúcim akútnu pomoc utečencom na Slovensku. TASR o tom informovala hovorkyňa SKCH Monika Molnárová.

Zamestnanci a dobrovoľníci SKCH a diecéznych a arcidiecéznych charít pomáhajú na slovensko-ukrajinských hraniciach od príchodu prvých ukrajinských utečencov, sú súčasťou krízového štábu a prvej kontaktnej línie. Pomoc katolíckej charity smeruje aj priamo na Ukrajinu.

"Pri pohľade na to, ako sa ženy lúčia s manželom a deti s otcom, je ťažké ubrániť sa emóciám. Aj naši kolegovia utierajú slzy deťom a plačú s ich matkami. Zúfalstvo, ktoré Ukrajinci v posledných dňoch zažívajú, sa dotklo nás všetkých, čo dokazuje aj nesmierna vlna solidarity od ľudí z celého Slovenska," povedal generálny sekretár SKCH Miroslav Dzurech. Do zbierky, ktorú vyhlásila SKCH, je možné prispieť aj naďalej.

Dvojica sa objíma predtým, ako žena nastúpi do vlaku v Kramatorsku na východe Ukrajiny 27. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Charita taktiež vyzýva ľudí, ktorí vedia poskytnúť ubytovanie utečencom, aby sa prihlásili na stránke Konferencie biskupov Slovenska. Rovnako potrební sú dobrovoľníci pomáhajúci na hraniciach alebo s odvozom utečencov do ubytovacieho zariadenia. Prihlasovať sa môžu na mailovej adrese dobrovolnictvo@charita.sk. Charita taktiež pravidelne aktualizuje zoznam potrebných potravín a hmotných darov, ktoré možno prinášať na zberné miesta po celom Slovensku.

Vojnový konflikt zmenil aj smerovanie darov charity na projekty pomoci na Ukrajine. SKCH pomáha v susednej krajine od roku 2014 projektom Adopcia na diaľku na pomoc deťom z chudobných rodín a detských domovov a projektom humanitárnej pomoci pre rodiny, ktoré utiekli z oblasti separatistov. Na humanitárnu pomoc na Ukrajine zaslala SKCH 42.000 eur. Projekt Adopcia na diaľku vyčlenil od začiatku konfliktu pre pomoc na Ukrajine 130.000 eur.