Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V7 a SAV poukazujú na úzke limity riadiacich kompetencií rektorov

Na archívnej snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Na FIIT STU v Bratislave končí 26 zamestnancov fakulty, pričom ide o dve tretiny všetkých profesorov a docentov, viacerých garantov či spolugarantov študijných programov.

Bratislava 24. júna (TASR) – Združenie V7 a predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík poukazujú na úzke limity riadiacich kompetencií rektorov ako vrcholových predstaviteľov univerzít. Rektori nesú priamu zodpovednosť za dianie na univerzitách a za ich rozvoj, no nemajú dostatočné kompetencie ani na riešenie podobných problémov, ako nastali na jednej z fakúlt Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. TASR o tom informovala Martina Mášiková z rektorátu Univerzity Komenského v Bratislave.

"V tejto súvislosti sme s potešením prijali informáciu, že členovia Správnej rady STU vyjadrili rektorovi Miroslavovi Fikarovi podporu v jeho úsilí o stabilizáciu situácie na Fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT) STU," uvádza sa v podpornom stanovisku Združenia V7 a predsedu SAV. Poukazujú na to, že situácia na FIIT STU sa stala celospoločenskou témou. "Odkryla viaceré nedostatky systému riadenia slovenských vysokých škôl a postupne aj otvorila diskusie o potrebe niektorých zmien. Týmto vyhlásením sa ako rektori výskumných a technických univerzít spolu s predsedom SAV pridávame k iniciatíve Správnej rady STU a týmto aj my vyjadrujeme jednoznačnú podporu rektorovi STU v jeho úsilí," uvádzajú.

V reakcii na avizované diskusie o zmenách v systéme riadenia vysokých škôl zo strany ministerstva školstva signalizujú, že tento proces budú sledovať a na príprave zmien sa plánujú aj aktívne podieľať. "Zároveň však jednoznačne odmietame akékoľvek snahy o okliešťovanie kompetencií akademických samospráv," tvrdia.

Na FIIT STU v Bratislave končí 26 zamestnancov fakulty, pričom ide o dve tretiny všetkých profesorov a docentov, viacerých garantov či spolugarantov študijných programov. Dôvodom sú nezhody s dekanom FIIT Ivanom Kotuliakom, ktoré trvajú už niekoľko mesiacov. Rektor STU a predseda Akademického senátu STU Marián Peciar deklarujú, že budú spoločne hľadať spôsob, ako zabrániť rozvratu FIIT STU s cieľom stabilizácie pomerov na fakulte. Rovnako chcú zabrániť hrozbe úpadku kvality vzdelávania a ochrániť reputáciu i dobré meno STU.

Avizovanému odchodu zamestnancov predchádzali niekoľkomesačné spory na fakulte. Tie sa vyhrotili začiatkom roka po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývalá dekanka Mária Bieliková. Následné rokovanie s cieľom upokojenia situácie prinieslo niekoľko dohôd, no situácia sa aj tak úplne neupokojila. Časť zamestnancov fakulty vstúpila do štrajku začiatkom letného semestra 17. februára a štrajkovala každý pracovný deň. Štrajk prerušila až mimoriadna situácia v súvislosti s novým koronavírusom. Problémom na fakulte je aj Akademický senát FIIT STU.

Združenie V7 a predseda SAV odsudzujú zľahčovanie plagiátorstva



Plagiátorstvo je parazitovaním na akademickom systéme, uviedli to zástupcovia Združenia výskumne a technicky orientovaných univerzít (V7) a predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík, ktorí sa dištancujú od akýchkoľvek plagiátorských praktík a odsudzujú vyjadrenia predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý sa snaží problém plagiátorstva bagatelizovať. Zároveň vyzývajú politikov, ktorí sa plagiátorstva dopustili, aby problém nezľahčovali a vyvodili príslušné konzekvencie. TASR o tom informovala Martina Mášiková z Rektorátu Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

"Tvrdenie, že každý študent si svoje štúdium zľahčuje, je urážkou tisícov študentov, ktorí v týchto dňoch na našich univerzitách obhajujú svoje poctivo napísané kvalifikačné práce," vyplýva z ich spoločného stanoviska. Zároveň takéto tvrdenie podľa ich slov dehonestuje prácu školiteľov, ktorí sa snažia svojich študentov viesť k postupnému osvojovaniu si základných princípov vedy, oponentov, ktorí trávia hodiny podrobným štúdiom prác a písaním posudkov, a komisií, ktoré komplexne posudzujú spôsobilosť študentov.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Miroslav Fikar si nemyslí, že všetci študenti si chcú štúdium zľahčovať. "Najmä na našej univerzite sú na seba študenti nároční. A vedia, že čím budú na seba náročnejší teraz, tým lepšie sa budú mať potom," poznamenal rektor STU.

"Akademický titul nemá byť ozdobou, ktorou si politici či podnikatelia zvyšujú svoj sociálny status. Mal by byť výsledkom poctivej výskumníckej práce. Mal by byť deklaráciou odhodlania zasvätiť svoj život disciplinovanému mysleniu," uvádza sa vo vyhlásení. Podľa nich by mal byť znakom ochoty uprednostniť poctivé rozlišovanie empiricky overiteľných faktov od poloprávd, hoaxov či konšpirácií.

Združenie V7 a predseda SAV tvrdia, že plagiátorstvo je problém starý rovnako ako akadémia samotná a vyskytuje sa aj na tých najkvalitnejších svetových univerzitách. "Najlepším spôsobom, ako plagiátorstvo minimalizovať, je dôsledné a trpezlivé vysvetľovanie princípov akademickej práce. Spolu s tým potrebujeme zaujímať nekompromisný prístup k presadzovaniu akademickej etiky už na úrovni seminárnych prác a študentov viesť tak, aby písanie kvalifikačných prác nebolo len formalitou," tvrdia. Zároveň deklarujú odhodlanie ďalej zlepšovať interné procesy s cieľom predchádzať plagiátorstvu.

Fikar poukázal aj na dvojciferné číslo pri výsledku kontroly originality práce predsedu parlamentu. "Keď protokol originality presiahne dvojcifernú mieru, začíname byť veľmi opatrní v našich vyjadreniach. U nás sú protokoly originality v jednom až troch percentách. Takže 24 percent by bolo pre mňa veľmi veľa a skúmal by som to," povedal Fikar. Kollár uviedol, že jeho zhoda dosiahla 24,45 percenta. "Interné smernice hovoria bežne, že do 30 percent je to bežná prax, že sa uznáva," poznamenal.

V utorok (23. 6.) vyšli medializované informácie o tom, že Boris Kollár (Sme rodina) mal vo svojej záverečnej práci skopírovať niekoľko strán z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal. Okrem toho tiež expredseda mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Beblavý označil bakalársku prácu poslankyne NR SR Petry Krištúfkovej (Sme rodina) za plagiát.