Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Environmentálny fond chce mať v krajských mestách regionálne centrá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom regionálnych centier je byť bližšie k žiadateľom a minimalizovať neúspešnosť ich žiadostí o dotáciu, ktoré sú vyradené v procese formálnej správnosti, povedal Vačok.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Environmentálny fond (EF) plánuje v krajských mestách na Slovensku otvoriť regionálne centrá. Fond aktuálne pracuje na otvorení prvej prevádzky v Košiciach, ďalšie centrum by malo byť v Banskej Bystrici. Pomáhať majú v komunikácii so žiadateľmi pri poskytovaní podpory z EF, ako aj pri eliminovaní často opakovaných chýb v tomto procese. V rozhovore pre TASR to uviedol riaditeľ EF Ľubomír Vačok.

Na otvorenie regionálneho centra Envirofondu v Košiciach reagoval Košický samosprávny kraj podľa Vačoka pozitívne. Fond chce mať v centre človeka, ktorý bude "pravou rukou" pre starostov a na ktorého sa budú môcť obrátiť pri problémoch so žiadosťami, prípadne informovať sa o aktuálne pripravovaných výzvach a špecifikáciách, priblížil Vačok.

Druhé centrum by mohlo vzniknúť v Banskej Bystrici. V tomto prípade EF komunikuje so Slovenskou agentúrou životného prostredia, ktorá v tomto okresnom meste sídli. "Oni majú cieľ vytvoriť desať regionálnych centier, ale ich projekt je v štádiu príprav. Ak by SAŽP úspešne rozbehla tento projekt, tak by sme to skumulovali," poznamenal Vačok.

Obce, ako žiadatelia o dotácie, často podávajú Envirofondu zlé podklady či žiadosti. "Cieľom regionálnych centier je byť bližšie k žiadateľom a minimalizovať neúspešnosť ich žiadostí o dotáciu, ktoré sú vyradené v procese formálnej správnosti," povedal Vačok.

Environmentálny fond bol zriadený na realizáciu štátnej podpory starostlivosti o životné prostredie a jeho tvorbu. Jeho cieľom je poskytovať finančné prostriedky žiadateľom vo forme dotácií alebo úverov na podporu projektov zameraných na dosiahnutie cieľov environmentálnej politiky na celoštátnej, regionálnej alebo miestnej úrovni.