Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Fakulty na protest proti novele prerušujú výučbu, študenti nesúhlasia

Na archívnej snímke predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vyhlásenia o zrušení autonómie a o politizácii vysokých škôl sú podľa Študentskej rady vysokých škôl buď nepochopením novely, alebo účelovým klamstvom.

Bratislava 21. februára (TASR) - Väčšina fakúlt verejných vysokých škôl vyhlasuje protest proti novele vysokoškolského zákona, preto v pondelok preruší výučbu. Zástupcovia študentov s protestom nesúhlasia, upozorňujú, že na zasadnutiach akademických senátov sa v súvislosti s novelou šíria dezinformácie.

Protest vyhlasujú akademické senáty spolu s vedeniami fakúlt a vysokých škôl a informujú o ňom na svojich webových stránkach, ozrejmila Lucia Sebechlebská z Rady vysokých škôl (RVŠ) SR.

Novela zákona o vysokých školách podľa RVŠ SR síce prináša niektoré pozitívne prvky, no naďalej zásadným spôsobom útočí na samosprávu na verejných vysokých školách a obmedzuje ich autonómiu. "Ide o rozhodovanie najmä o základných hospodárskych otázkach, o obsadzovaní miest vysokoškolských učiteľov, voľbu rektorov a dekanov. Práve vďaka transparentnosti a demokratickým princípom sa podarilo doteraz chrániť vysoké školstvo pred neprimeraným politickým vplyvom a vplyvom lobistických skupín, presadzujúcim nie verejné, ale svoje vlastné záujmy," skonštatovala RVŠ.

Rada nesúhlasí s tvrdeniami o nekvalite vysokých škôl a o tom, že stav vysokého školstva je dôsledkom samosprávneho systému ich riadenia. Hlavnými príčinami tohto stavu je podľa nej dlhoročné odsúvanie problémov vysokého školstva, podfinancovanie a nevhodné podmienky na činnosť vysokých škôl.

Zástupcovia študentov protest nepodporujú a opakovane zdôrazňujú, že novela pomôže zlepšiť riadiace procesy a prináša veľa pro-študentských opatrení. "Je prirodzené, že proti zneniu protestujú akademické senáty, ktorých kompetencie sa novelou menia. Tieto zmeny však objektívne posilňujú samosprávu a autonómiu vysokých škôl," uviedol predseda Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Filip Šuran. Zároveň dodal, že samotná novela bez dofinancovania škôl nebude mať želaný efekt.

ŠRVŠ je znepokojená z množstva dezinformácií, ktoré odzneli na zasadnutiach akademických senátov za posledný týždeň. "Je nepochopiteľné, ako niektorí akademici strašia svojich kolegov a študentov novelou bez konkrétnych argumentov. Sám som počul tvrdenia, že spolitizované správne rady budú predávať majetok vysokých škôl alebo že dekani budú politickí nominanti," uviedol Šuran.

Vyhlásenia o zrušení autonómie a o politizácii vysokých škôl sú podľa ŠRVŠ buď nepochopením novely, alebo účelovým klamstvom. Plánuje preto zorganizovať verejnú diskusiu, na ktorej sa bude o novele odborne diskutovať, aby sa zamedzilo dezinformáciám.