Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Väčšina kúpalísk na Slovensku svoje prevádzky v stredu neotvorí

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Viacero prevádzkovateľov kúpalísk stále čaká aj na vyjadrenie, či budú akvaparky a kúpaliská spadať pod označenie zhromažďovanie osôb alebo nie.

Nové Zámky 2. júna (TASR) – Väčšina kúpalísk na Slovensku v stredu (3. 6.) svoje prevádzky neotvorí napriek avizovanému uvoľneniu opatrení. Potvrdili to zástupcovia viacerých zariadení, ktoré sú združené v novozaloženej Asociácii akvaparkov, kúpalísk a plavární. Aktuálne tvorí členskú základňu asociácie 22 členov. „Potrebujeme aspoň niekoľko dní na otvorenie a najmä jasné podmienky, za ktorých budeme môcť kúpaliská prevádzkovať. Bez presne určených hygienických podmienok žiadne kúpalisko svoje brány neotvorí,“ zhodli sa členovia asociácie na stretnutí v Nových Zámkoch, kde v utorok zhodnotili možnosti cestovného ruchu v letnej sezóne 2020.

Na snímke sprava predsedníčka asociácie Slovenských kúpeľov Janka Zálešáková, prezident Zväzu cestovného ruchu SR (ZCR SR) Marek Harbuľák a prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkes počas tlačovej konferencie Zväzu cestovného ruchu na tému Situácia v odvetví cestovného ruchu a prijatie opatrení 2. júna 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa slov Gabriela Somogyiho z Thermalparku Dunajská Streda prevádzkovatelia kúpalísk pozitívne prijali oznámenie premiéra o otváraní kúpalísk, vyplývajúce z rozhodnutia krízového štábu. „Stále však nevieme, aké hygienické oparenia je potrebné dodržať, alebo aké počty návštevníkov je možné pustiť do areálu,“ povedal Somogyi. Asociácia doručila počas uplynulého týždňa krízovému štábu návrh opatrení, ktorý obsahoval viac ako 100 bodov. „Doteraz sa k nemu nikto nevyjadril. Je teda možné očakávať, že od stredy väčšina akvaparkov, kúpalísk a plavární stále neotvorí svoje brány. Za hlavný dôvod považujeme čas, ktorý potrebujeme na prípravu a presné špecifikovanie hygienických opatrení,“ zhodli sa členovia asociácie.

Na snímke predsedníčka asociácie Slovenských kúpeľov Janka Zálešáková počas tlačovej konferencie Zväzu cestovného ruchu na tému Situácia v odvetví cestovného ruchu a prijatie opatrení 2. júna 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Viacero prevádzkovateľov kúpalísk stále čaká aj na vyjadrenie, či budú akvaparky a kúpaliská spadať pod označenie zhromažďovanie osôb alebo nie. „Navrhli sme, aby akvaparky a kúpaliská nespadali pod označenie zhromažďovanie osôb, keďže pre prevádzky, ktoré majú kapacitu 5000 a viac návštevníkov, by presné stanovenie počtu návštevníkov bolo ekonomicky nerentabilné,“ vyjadrili sa členovia asociácie.



Podľa nich je namieste otázka, či sa počet návštevníkov bude odvíjať od štvorcových metrov, ako je to aj v prípade vnútorných prevádzok, alebo podľa iných prepočtov.